Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
 Изкуството на тапицерията: материали, техники и поддръжка

Изкуството на тапицерията: материали, техники и поддръжка

15-08-2023

Тапицерията е изкуството да преобразяваме обикновени предмети в изящни и удобни мебели. Това древно занаятчийско умение е запазено през годините и се използва за създаване на столове, дивани, възглавници и други предмети с уникални дизайни и комфорт. Специалисти от Мебели Дискрет ще ви запознаят с основните материали, правилната поддръжка и техники, които са необходими за тапицирането на мебелите.

 

Материали за тапициране

 

Първата стъпка в изкуството на тапицерията е изборът на подходящи материали. Ето някои от основните:

  • тапицерска пяна – тази гъста и еластична материя е идеална за създаване на комфорт и подходяща форма на вашите мебели. Тя може да се открие в различна плътност и дебелина, в зависимост от нуждите ви;

  • тапицерска материя – изборът на правилната материя е от съществено значение за външния вид и издръжливостта на мебелите. Можете да избирате между различни текстилни материи, като памук, лен, велур, кадифе, кожа и други;

  • шнур за обвиване – това е тънък и здрав шнур, който се използва за обвиване на ръбовете на тапицираните мебели, за да осигури по-добра форма и издръжливост.

Техники за тапициране

 

След като сте избрали правилните материали, можете да започнете да тапицирате своите мебели. Ето някои основни техники, които трябва да знаете:

  • сваляне на старата тапицерия – ако предметите са покрити със стара тапицерия, трябва да я свалите внимателно, като използвате подходящи инструменти. Внимавайте да не повредите рамката по време на процеса;

  • подготовка на рамката – проверете рамката на мебелта дали е стабилна и здрава. Ако е необходимо, затегнете винтовете и поставете нови подсилващи части, за да подобрите комфорта;

  • прикрепване на материала – започнете да поставяте тапицерията с помощта на гвоздеи или такер, като не забравя да опъвате равномерно, за да избегнете гънки.

Завършете тапицирането, като скриете краищата с шнур за обвиване. Това ще осигури завършен и професионален вид на мебелта.

 

Поддръжка на тапицирани мебели

 

За да задържите вашите тапицирани мебели в отлично състояние, е важно да ги поддържате редовно. Почиствайте мебелите редовно с мека четка или прахосмукачка с приставка за тапицерия. При необходимост можете да почистите петна със слаб разтвор от препарат и вода. Избягвайте поставянето на тапицирани мебели на места, където са изложени на прекомерна слънчева светлина.