Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
5 идеи за декорация на балкона

5 идеи за декорация на балкона

26-05-2023

Повечето хора са свикнали да използват балкона за склад или място, където да вършат част от домакинските си задачи. Истината е, че с малко въображение, това място може да се превърне в наистина функционална зона, на която да се наслаждавате всеки ден. Мебели Дискрет са подготвили няколко идеи, които ще ви помогнат да преобразите балкона в безценно кътче, където да прекарвате времето си с любимите хора.

 

Топ 5 идеи за декорация на балкона

Релакс зона

Непрактично е всеки път да се вземат столове, пуфове и още повече маса на балкона и често те просто не могат да преминат през вратата. Но след като поставите малки шезлонги с ниска маса за напитки, вие не само ще почувствате желание да прекарате повече време в съзерцаване на гледката извън прозореца, но и приятно да изненадате гостите си. За да се чувствате добре на балкона, не е необходимо да живеете на локация с идеален изглед към морето или други живописни пейзажи – можете сами да организирате перфектната атмосфера с помощта на текстил: възглавници, одеяла, меки килими и също непретенциозни стайни растения. Осветлението също ще създаде настроение – можете да поставите дизайнерска лампа на балкона или просто да закачите гирлянд.

Офис на балкона

За тази опция задачата е да намерите маса, която е достатъчно компактна за работно място, удобен стол, но не толкова обемист, колкото офис версия на колела, и малка система за съхранение, където всички работни материали ще бъдат под ръка. Струва си да се погрижите за светлината – ролетни щори на прозорците, така че слънцето да не удря очите ви и да не пече главата ви в началото на работния ден. Освен това идеята изисква допълнително осветление, ако възнамерявате да работите на пълен работен ден.

Цветна градина на балкона

През пролетта не само отглеждането на растения у дома, но и създаването на домашна градина с висящи саксии и цветя по рафтовете се превръща във все по-голяма тенденция. Важен момент е, че трябва да се сдобиете с няколко компактни мебели, които ще ви помогнат да съхранявате цветята на балкона. Например, една дървена стойка по стената веднага ще създаде около седем места за растения на горните рафтове, а на дъното можете да поставите кутии с малки неща, инструменти или други дребни вещи. Друга компактна система за съхранение в далечния ъгъл ще освободи прохода към прозорците на балкона, чифт подови поставки за саксии ще издигнат домашните растения нагоре към светлината и ще направят градината ви по-пълна.

Зона за вечеря

Ако размерът на стаята позволява или балконът е комбиниран с хола или кухнята, е много удобно да се организира трапезария близо до прозореца на балкона с приятна гледка. Ако мястото не е достатъчно широко за маса за хранене и няколко стола, решението може да бъде поставянето на бар плот, който също е доста функционален и удобен. Тук си струва да вземете предвид нюансите на ергономията: местоположението на плота, столовете, подхода към необходимите чекмеджета и комфорта на всеки човек, за когото е предназначена масата.

Просторен килер

Изберете готови комбинирани системи за съхранение на балкона, в които зоните вече са обмислени. Много по-лесно е да използвате стойка и да вземете например покривало за легло и навит килим от закачалка, закрепена към тавана, отколкото да се спъвате и да местите кутии и ролки всеки път, когато трябва да отидете до рафтовете. Освен това, дори ако сте решили, че релаксиращата функция на балкона не е много подходяща за вас, не се лишавайте от прохода до прозореца и възможността просто да стоите и да дишате чист въздух.