Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
5 неща в спалнята, които ни разболяват

5 неща в спалнята, които ни разболяват

22-05-2023

Много хора се оплакват, че когато се събудят, се чувстват по-уморени, отколкото вечерта. Също така тези хора могат да имат главоболие, запушен нос или възпалено гърло точно след като се събудят. Ако имате нарушения в съня, трябва да потърсите причините за това в спалнята си, защото там могат да бъдат намерени предмети, които изобщо не са полезни за здравето ви. Мебели Дискрет са подготвили списък с 5 неща, които могат да причинят нарушения в съня и да попречат на пълноценната ви почивка.

Какво в спалнята може да ви разболее

 

Възглавница

За съжаление, възглавниците бързо натрупват прекомерни количества бактерии, спори на мухъл и акари, което води до симптоми на алергия като възпалено гърло, главоболие и хрема. Възглавниците трябва да се сменят поне веднъж годишно. Използвайте антиалергична покривка и сменяйте калъфката на възглавницата на всеки няколко дни. Ако липсват симптомите на алергия ви притесняват сутрин, а страдате от главоболие, скованост на врата или болки в раменете, вината може да е възглавницата ви. С течение на времето възглавниците губят опората и формата си, оставяйки главата неравна с гръбнака.

Матрак

Хората прекарват една трета от живота си върху матрак и той натрупва кожни люспи, телесни течности, акари, бактерии, прах и мръсотия. Вашият матрак се нуждае от редовно почистване, точно както останалата част от спалнята. Матраците, по-стари от пет години, са склонни да увисват, да се износват пружините и пяната и да се сплескат поради телесното ви тегло. Ако се събуждате с болки в гърба и установявате, че се плъзгате в кухина в центъра на леглото си, време е да помислите за нов матрак.

Килим

Разбира се, килимът е мек и удобен за боси крака, което го прави най-популярният избор за подова настилка в спалнята. Но килимът улавя всяка прашинка, мръсотия, цветен прашец, животинска козина и обща мръсотия от обувки и крака и дори може да се превърне в дом за бълхи, ако вашите домашни любимци са заразени. Килимът ви в спалнята се нуждае от седмично почистване с прахосмукачка и пране на всеки няколко месеца. Ако страдате от алергии или астма, ще се почувствате по-добре, ако се отървете от килима в спалнята.

Стайни растения

Самите растения не само могат да бъдат алергени, но понякога страдат и от кореново гниене. В този случай е вероятно почвата им да стане дом за мухъл, който може да причини алергични симптоми при хора, които са склонни към астма или алергии. Решението е просто – поливайте стайните растения само когато горната част на почвата е суха и никога не оставяйте вода в съда.

Овлажнител за въздух

Въпреки че пускането на нощния овлажнител в спалнята е чудесен начин за облекчаване на симптомите, причинени от сух въздух, ако забравяте да сменяте водата ежедневно или пренебрегвате редовното почистване на уреда, скоро може да се сблъскате с друг здравословен проблем – симптоми на алергия, дължащи се на мухъл в овлажнителя. Сменяйте водата във вашия овлажнител ежедневно и го почиствайте старателно поне веднъж седмично.