Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
5 съвета за пролетно почистване на дома

5 съвета за пролетно почистване на дома

13-04-2023

Пролетта е идеалното време да освежите дома си след зимата.Това е времето от годината, когато домът диша и се подготвя да поеме горещите дни. Пролетното почистване ще бъде вашият основен съюзник в тази ситуация. То е свързано със смяната на сезоните. С промяната на климата се променя и нуждата ни от определени неща. От Мебели Дискрет ще ви кажем откъде да започнете пролетното почистване, как да го направите правилно, как да се мотивирате да разчистите дома си, да се отървете от излишното и да внесете истински пролетен комфорт.

Топ 5 съвета за пролетно почистване

 

Мебели Дискрет съветва:

Планирайте предварително как ще се извърши почистването

За да направите това, имайте предвид в кои дни ще го правите, с каква помощ ще разполагате и какви уреди и почистващи препарати ще ви трябват. Много е полезно да визуализирате целия процес в реда, в който го изпълнявате.

Проветрете преди да започнете каквото и да е почистване

Време е да отворите всички прозорци, за да дадете път на светлината и топлината, които ще обновят въздуха в къщата и ще изсушат влагата. Така ще дадете възможност на дома си да диша и да се насища с кислород и обновен въздух, което ще се отрази положително и на вашето благосъстояние.

Започнете с почистване на тавани, стени и прозорци

Време е да премахнете праха или паяжините, появили се в ъглите. Можете да направите това удобно с прахосмукачка, парцал или с четка за метене, покрита с плат. Не забравяйте да почистите дълбоко замърсените ъгли и первази, където всеки ден се натрупва мръсотия през зимата. За да почистите прозорците, пригответе купа със сапунена вода и оцет, след което минете през рамките и стъклата, а след това ги подсушете със специални кърпи за стъкло. След като приключите с тази задача, не забравяйте да почистите лампите и електрическите крушки. За да направите това, просто ги избършете с парцал и влажна кърпа. Ако лампите са стъклени, като полилеи, почиствайте всеки елемент поотделно с навлажнени памучни ръкавици.

Погрижете се за мебелите и домашните дрехи

По време на пролетното почистване се възползвайте от възможността да освежите мебелите и ги почистете с подходящите продукти според покритието им (лак, текстил, дърво и др), без да забравяте гърба и пода под всяка мебел. Време е също да изперете пердетата, одеялата, завивките и шалтетата в пералня или и да ги приберете правилно на определеното за това място до есента.

Почистете старателно всяка стая

Свалете матраците от дивана или леглото и ги поставете обратно, като обърнете страната. Изперете калъфката на матрака и възглавницата, за да поддържате всичко чисто. Ако ще сменяте гардероба, извадете всички дрехи, почистете с прахосмукачката и прекарайте влажната кърпа вътре, след като изсъхне, поставете пролетните дрехи и напълнете гардероба с естествени аромати на лавандула, хвойна или други ваши любими аромати. За дълбоко почистване на стаята, почистете с прахосмукачка облегалката и възглавниците на дивана и столовете. Ако тапицерията има петна, можете да ги отстраните с амоняк, разтворен във вода. По същия начин не забравяйте да почистите килимите, да ги премахнете и съхраните правилно опаковани в подходящи калъфи. В кухнята почистете добре шкафовете отвътре и отвън, както и аспиратора и плочките. В банята проверете вътрешността на шкафовете и почистете добре както ъглите, така и плочките.