Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
5 съвета за увеличаване размера на малка всекидневна

5 съвета за увеличаване размера на малка всекидневна

24-02-2023

Много хора искат да имат луксозна къща с големи стаи, но не всеки има такава възможност. Може би най-посещаваното място в къщата е всекидневната. В нея хората прекарват по-голяма част от времето си, така че е важно да бъде просторна. Мнозина се чудят как да увеличат визуално стаята. Тясната всекидневна може да стане по-просторна, ако използвате дизайнерски трикове. Говорим за предимствата на светлите нюанси, отразяващите повърхности, отворените рафтове и други прости визуални трикове – те ще направят малката стая малко по-голяма. Мебели Дискрет предлагат топ 5 съвета, които ще ви помогнат да увеличите размера на малката всекидневна.

 

Използвайте огледала

 

Най-старият трик за визуално увеличаване на пространството са огледалата. Те помагат да измамите окото и да направите стаята много по-голяма, отколкото е в действителност. Това се отнася не само за повърхности от пода до тавана, но и за хоризонтални огледала, които ще помогнат визуално да повдигнат тавана. В необичайна форма или в красива рамка, огледалото може да се превърне в акцент в целия интериор. Освен това огледалата разсейват светлината, което също е добро решение за малки стаи. Няма нужда да се ограничавате до обикновени стенни огледала. Интересно решение може да бъде параван с огледални вложки или стъклена масичка за кафе, която не заема много място.

 

Обмислете осветлението

 

Стереотипът, че един ярък източник на светлина ще бъде достатъчен за малка стая, е погрешен. Дизайнерите смятат, че е наложително да се организират поне три вида осветление: общо, локално и декоративно. Светлината от подови лампи, настолни лампи, аплици и многостепенно осветление на различни зони визуално ще разширят пространството и стаята ще блести с нови цветове. Всекидневните обикновено служат за решаване на много проблеми едновременно. Това означава, че когато ги проектирате, трябва да имате предвид всички дейности, които ще се извършват в тях. Необходимо е да се мисли за работно и акцентно осветление – точково осветление. За малки апартаменти е по-добре да изберете таванно, стенно и настолно осветление, не трябва да насилвате интериора с обемисти подови лампи.

 

Правилна цветова схема

 

Дизайнерите често повтарят, че тъмните цветове в декорацията визуално намаляват стаята, докато светлите я увеличават. Не забравяйте да следвате този съвет и няма да сгрешите. Направете тавана и стените светли, можете да изберете бяло. Така границите в стаята ви сякаш изчезват и тя става ефирна и лека. Друга печеливша техника е използването на студени пастелни нюанси на синьо и зелено, които визуално отдалечават обектите в пространството.

 

Многофункционални мебели

 

Малката всекидневна е много взискателна към избора на мебели. За да разтоварите пространството, обърнете внимание на многофункционалните модели. Ако сте фен на нещо ново и интересно, използвайте трансформиращи се мебели, за да спестите както реално, така и визуално пространство. Например, малка на вид масичка за кафе може да се превърне в пълноценна маса за хранене, а стойката за списания и книги може да се превърне в пейка.

 

Заложете на завесите

 

Когато избирате завеси, внимавайте да съответстват на цвета на стените. Тази цветова схема ще ви помогне да направите пространството по-обемно. Завесите не трябва да са твърде плътни и тежки: най-добре е да комбинирате ролетни щори и лек памучен тюл или завеси.