Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Дизайнерски трикове за всяка стая

Дизайнерски трикове за всяка стая

31-05-2023

Апартамент без декор изглежда доста скучен – именно в декорацията се проявява най-добре индивидуалността на собствениците. Декорацията на стаята може да бъде както оригинална мебел, така и необичайна лампа. Важно е декорът да съответства на избрания стил и да не претоварва интериора. Какъв декор да изберете за всяка стая и какви аксесоари ще бъдат подходящи в апартамента – Мебели Дискрет ще отговорят на всички ваши въпроси.

 

Декоративни елементи, подходящи за всяка стая 

 

Сред декоративните елементи на интериора са особено ценени тези, които могат да се използват във всички стаи. Така че рано или късно всеки от нас може да поиска да пренареди или промени нещо, без да прибягва до ремонт. В този случай универсалният декор ще помогне – огледала, текстил, картини, осветителни елементи, мебели и др. Нека разгледаме по-подробно характеристиките на всеки от тези декоративни елементи.

Огледала като декор

Използването на огледала е страхотен дизайнерски трик. Те отразяват светлината и могат да направят пространството да изглежда по-голямо. Ако окачите огледало близо до кухненски прозорец или като декор за баня, това ще направи помещенията по-ярки и големи. Високите огледала могат да придадат на тавана усещане за безкрайност и дори да озарят тъмните части на стаята.

Картини на стената

Всяка стена във вашия апартамент може да се превърне в галерия. Използвайте снимки, картини, плакати и други изображения. Така придавате на помещението оригиналност и дълбочина, което е особено подходящо в тесни пространства. Когато избирате изображения, се ръководете от стила на декора на апартамента и личните предпочитания. Стена под формата на галерия може да придаде на стаята определена атмосфера.

Прегради и модули за вграждане

Параваните и преградите за стаи стават все по-популярни поради тяхната гъвкавост и оригиналността, която могат да добавят към стаята. Те могат да бъдат с различни текстури и цветове, така че да могат да изпълняват различни задачи. В зависимост от това къде и как се използват, преградата може да се превърне в декоративен детайл или да изпълнява някаква функция. Модулите за вграждане, като разделителите на помещенията, са класическа част от декора на апартамента, идеална за малки пространства и студиа с отворен план.

Текстил като декор в апартамента 

С помощта на подов текстил можете да разделите пространството. Килимът в хола е място за социална активност, а пухкавият килим до леглото маркира границите на вашата спалня. Калъфките и възглавниците могат да направят всичко различно в изпълването на една стая с цвят. Важно е да ги изберете, като вземете предвид цялостната цветова схема. Що се отнася до завесите, те също са важни при декорирането, така че не пренебрегвайте този вид декор.

Декоративни лампи 

В допълнение към основната си функция, осветителните елементи могат да бъдат отличен декор. Изберете ярки стенни лампи, съчетайте ги с общия декор и получете стилен интериор. Ако стилът на вашия интериор позволява, можете да се съсредоточите върху таванната лампа и тогава тя ще се превърне в централен декор на стаята. 

 

Трикове за всяка стая

 

Нека разгледаме по-подробно какъв декор ще бъде подходящ във всяка от стаите. 

  • коридор – огледалото ще бъде подходящо за коридора. Добавя вертикална височина и ви позволява да сте уверени във външния си вид, когато излизате от дома си. Освен това огледалата вършат чудесна работа за разширяване на малките пространства. Също така в коридора ще бъде подходящо: пейка и декоративни закачалки;

  • хол – декорът за всекидневната зависи преди всичко от вашите предпочитания. Можете да украсите стаята: мебели с ярка тапицерия; оригинален полилей, комбиниран със стенни лампи; акцентна облицовка на стените; стайни растения текстил на пода или на прозорците и др;

  • спалня – в какъвто и стил да е декорирана вашата спалня, тя трябва да се превърне в център на спокойствие и сигурност. Важно е това пространство да бъде възможно най-свободно от декор и да не се увличате от ярки цветове. Декоративната табла е идеална за малки спални. Придава завършен вид на вашата спалня и интериора. Освен това в спалнята ще бъде достатъчно да инсталирате огледало и необичайни лампи, които подчертават стила на пространството;

  • кухня – важно е да изберете декора за кухнята доста внимателно, за да не претоварвате пространството и да не намалявате неговата функционалност. Голям брой сувенири на отворени рафтове ще зарадват само окото в началото, а след това могат да се покрият с прах или мазнина.