Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Душ система или душ кабина – кое да изберем за банята?

Душ система или душ кабина – кое да изберем за банята?

11-05-2023

Днес хората все повече изоставят обичайната вана, покрита със завеса, и предпочитат компактни форми, опитвайки се да решат кое е по-добро – душ кабина или душ система. Това трябва да се реши преди започване на ремонт в банята. Разликата между душ кабината и душ системата е много проста. Душ кабината е многофункционално устройство, предназначено не само за къпане, но и за масаж и релаксация. Това е затворено пространство с врати и палет (или инсталирано директно на пода с уплътнения). Мебели Дискрет ще ви помогнат с избора на по-добрата опция за вас, като разгледаме разликите между двете системи.

 

Душ кабина

 

Винаги е по-просторно и следователно по-удобно. Това е чудесно решение за по-възрастни хора, които се чувстват неудобно да използват вана с високи бордове. Тази система е напълно затворена, не е необходимо да се монтира към стените. Комплектът включва кран, душ и арматура. Задният панел е непрозрачен, върху него има контролен панел, закрепени са рафтове, хидромасажни дюзи, душове и др. Страничните и предните страни (плъзгащи или сгъваеми, както и панели) са изработени от стъкло. Долната част може да бъде висока, което дава възможност за къпане.

Душ система

 

Ако банята, в която ще бъде инсталирано оборудването, е малка и е трудно да поставите душ кабина, тогава трябва да се обмислят алтернативни варианти. Добре подбраната душ система ще направи процеса на къпане удобен и няма да заема много място. Системата може да се монтира в ъгъла на банята, като 2 страни се затварят от стените на помещението, а другите 2 – от стъклени панели. Мястото за къпане може да се намира в ниша, като в този случай отделението е оградено от останалата част с една стена. Монтирайте ъгъла с уплътнения, за да избегнете течове. Водопроводът е вграден в стената или монтиран върху нея. 

 

Основни разлики между душ кабина и душ система

 

Кабината е завършена система, която вече е оборудвана с всичко необходимо. Представлява комплекс с различни видове душ, седалка, хидромасаж, сауна, ароматерапия, озонатор и други аксесоари. 

  • комфорт – тук без съмнение лидерът е душ кабината. Дори икономичните модели имат много дюзи за хидромасаж, а при скъпите дори можете да слушате музика и да гледате телевизия. Някои модели кабини включват парогенератор, благодарение на който можете да организирате истинска сауна;

  • компактност – душ кабините не са толкова малки, колкото изглежда на пръв поглед. Те заемат доста място и изглеждат обемисти. Душ системите спестяват повече място и се вписват по-органично в банята;

  • грижа – душ системите се поддържат по-лесно от душ кабините. Те изискват само избърсване на стените и пода, а душ кабините – внимателна грижа за дюзите. Водата с лошо качество постоянно запушва дюзите. Ето защо не трябва да купувате душ кабина, ако нямате инсталирани филтри;

  • надеждност – в душ кабината има много по-чупливи елементи. Обикновено първо се запушват хидромасажните дюзи, след това тече маркучът на душа, вратите не могат да се предвижват гладко, превключвателите на режимите спират да работят и смесителят се поврежда. Това се случва особено бързо в бюджетните модели, но и скъпите не са защитени от повреди.

Душ кабината е по-подходяща за тези, които: обичат да се наслаждават на водни процедури; нямат време за монтаж; имат неравни стени в банята.