Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Хармония за сетивата в спалнята според Фън Шуй

Хармония за сетивата в спалнята според Фън Шуй

12-08-2021

Фън Шуй (или Фън Шуей) е древно китайско изкуство, съблюдаващо потока на положителната енергия „Чи“ (или „Ци“) през обектите в пространството. Основният принцип на тази доктрина е специфичната подредба на дома, която да благоприятства свободната циркулация на енергията Чи, с цел щастие, благополучие и здраве.

Според Фън Шуй спалното помещение е сакрално място, отредено за спокойствие, уединение и презареждане на енергията. А ключовият акцент в него, разбира се, е леглото. Подготвили сме ви няколко основни съвета за избора и подредбата на леглото, на които да обърнете внимание, за да внесете хармония и баланс за всички сетива в своята спалня според фън шуй. Изборът на удобно легло е изключително важен. Препоръчва се да заложите на стабилен модел, изработен от естествени материали като например дървесина, бамбук или ратан. Размерът не е толкова важен стига да бъде съобразен с обема и конфигурацията на самата стая.  Таблата на леглото е препоръчително да бъде стабилна и цяла, а не на решетки или с изрязани елементи. Може да бъде и тапицирана. Добре е да опира плътно в стената за опора. Идеята е главата ви да бъде защитена, което благоприятства хармония на физическо, психическо, емоционално и духовно ниво. Леглото не бива да бъде разположено директно срещу вратата или под прозорец, тъй като това създава усещане за безпокойство и напрежение. Усещането за баланс е изключително важно според концепцията на фън шуй. То благоприятства спокойствието на духа, хармонията в отношенията с любимите хора и чувството на сигурност. Поради това е важно от двете страни на леглото да има достатъчно пространство, особено ако го делите с партньор. Обзавеждането с мебели и предмети, които вървят в комплект, като например нощни лампи, декоративни възглавници или шкафчета, се счита за подходяща практика.

 

Според древнокитайската традиция, всички предмети, които не са свързани с почивка (като например електроника, екипировка за пътуване и гимнастически уреди), нямат място в спалнята. За неблагоприятно се счита и да складираме стари вещи под леглото, защото това задейства натрупването на отрицателна енергия у спящия. Спалнята трябва да бъде поддържана чиста и необременена от излишни вещи, тъй като според фън шуй, енергийният поток се нуждае от пространство, за да преминава/циркулира свободно и безпроблемно през дома и живота ни.  В интериора, както и в обзавеждането на спалнята, е желателно да заложим на неутрални, успокояващи цветове и меки материи, които галят сетивата и успокояват ума. Добър избор са телесните и пастелни нюанси в топла гама, които подхождат както за мебелите и тапетите, така и за спалното бельо и завесите.

Вдъхновихте се да организирате спалнята си според методите на фън шуй ? А сега разгледайте и актуалния ни онлайн каталог с предложения за спални комплекти. За повече информация можете да се свържете с нас на +359 899 125 743 или diskretmebeli@abv.bg, а ние с удоволствие ще ви разкажем какви са опциите да създадем мечтаното легло по ваша поръчка.