Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Има ли разлика между диван и канапе?

Има ли разлика между диван и канапе?

18-11-2022

Въпреки че разликите между канапетата и диваните са тънки, изборът на това, което ще решите да закупите за вашата всекидневна, спалня или стая за почивка зависи най-вече от това как искате да подредите мебелите и с какъв вид пространство разполагате. Мебели Дискрет ще ви помогнат да разберете какви са приликите и разликите между диван и канапе и кое би било по-подходящо за вас и вашия дом.

 

Какво представлява диванът?

 

Диванът е важен компонент на всеки интериор. Тази мека мебел е многофункционална, практична, удобна и издръжлива. През деня и вечер е удобно място за почивка, докато гледате филм или четете книга, а през нощта се превръща в уютно, просторно легло за спане. Диванът успешно съчетава стилен дизайн и максимално удобство, така че днес е незаменима част от хола, кухнята, спалнята, трапезарията, офиса или стаята за гости. 
Когато избирате подходящ модел сред огромна гама от предложения, трябва да обърнете внимание на материалите на производство, механизма за трансформация, формата и дизайна на конструкцията. Срокът на експлоатация и качеството на тези мебели директно зависят от съвкупността от всички параметри.

 

 

Какво представлява канапето?

 

Канапето е от най-често срещаните мебели. Това е мек продукт с гръб (често и с подлакътници), проектиран така, че няколко души да могат да седят върху него. Често се включва в един и същи комплект мебели с фотьойли с подобен дизайн, цвят и материал на покритие. Основните части на канапето са:

  • рамка (обикновено дървена), която носи по-голямата част от товара;

  • панелни елементи (най-често те са изработени от шперплат или ПДЧ);

  • пълнеж (гума от пяна, пух, друг материал, подобен по свойства);

  • покритие (най-често плат, кожа).

Канапетата се използват за настаняване на гости, като се отличава с по-малки размери. Най-често срещани са правите модели, които можете да поставите на различни места в стаята.

 

 

Какви са приликите между дивана и канапето?

 

Основните функции на дивана и канапето до голяма част се припокриват. Всеки човек разполага поне с една такава мебел в своя дом. И двата модела могат да се използват за настаняване на гости, четене на книга или семейни занимания вечер. На тях можете да настаните повече от един човек, които ще потънат в удобство, мекота и комфорт.

 

Какви са разликите между дивана и канапето?

 

Повечето дивани, за разлика от канапетата, разполагат с разгъващ се механизъм. По този начин можете да превърнете красивата мебел в легло, на което да настаните гости или да използвате в някоя по-малка стая. Това е изключително предимство особено за по-малки жилища. От друга страна различните модели дивани позволяват свободно да седят до 8-10 души, докато при канапетата обикновено тази бройка варира от 3 до 5 души.