Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Интериор във Винтидж стил: 5 полезни съвета

Интериор във Винтидж стил: 5 полезни съвета

05-05-2023

Трудно е да се каже кой е първият дизайнер, решил да внесе винтидж предмети в интериора, но със сигурност се знае, че винтидж стилът произхожда от Франция. Необичайна комбинация от модерен дизайн и неща с история е много популярна и намира почитатели в почти всички краища на света.

 

Топ 5 полезни съвета за създаване на винтидж стил в интериора

 

Думата vintage се превежда буквално като "реколта" и е термин, който характеризира качеството на готовото вино. В дизайнерската среда това определение се използва, за да подчертае "експозицията" на мебелите и предметите на декора. Мечтаете за винтидж стил, но не знаете как да сбъднете мечтата си, от Мебели Дискрет ще споделим с вас няколко съвета правилата за създаване на винтидж интериор.

Измислете идея

Винтидж стилът на пръв поглед може да изглежда хаотичен и необмислен. Но за да вместите компетентно антиките в модерен интериор, трябва да имате ясен план за действие. Избраната концепция ще ви помогне да се ориентирате в процеса на създаване на дизайн, ще отговори на въпроса за целесъобразността на определен предмет и ще ви позволи правилно да поставите фокусни точки. Винтидж стилът в интериора е много бюджетна посока, която не изисква солидна инвестиция на средства, дори само защото можете да наследите предметите. Но основният разход, който се появява в процеса на създаване на дизайн, е времето. Можете да прекарате повече от един ден в търсене на подходящ бюфет или фотьойл, за да получите един наистина стилен интериор.

Антични покрития

Интериорната декорация във винтидж стил включва използването на предимно естествени материали. Идеален е, ако ще използвате дюшеме или паркет с подчертан износен ефект. Като алтернатива са подходящи и антични керамични плочки. Вие и вашите гости трябва да имате усещането, че няколко поколения жители са минавали по тези етажи. Стените със стара тухлена зидария са чудесен вариант за винтидж стил в интериора. Ако такова покритие не е достъпно за вас по финансови или технически причини, смело го заменете с обикновена мазилка с античен ефект или хартиени тапети с подходящ десен.

Симетрия на средата

Винтидж стилът е симетричен, така че съставът на бъдещия дизайн трябва да бъде изграден според този принцип. Това оформление ви позволява да получите много хармоничен и балансиран дизайн. Не е необходимо стриктно да следвате това правило и да подреждате всички обекти огледално един спрямо друг. Например, в интериора на хола във винтидж стил, симетрията може да се поддържа чрез поставяне на симетричен декор или лампи.

Мебели с история

Еклектичният компонент на винтидж стила в интериора ви позволява да комбинирате предмети, принадлежащи към различни епохи, в един дизайн. Цялостният приглушен дизайн служи като перфектен фон за старинни мебели с изразителни черти. Външният вид на обзавеждането трябва красноречиво да "говори", че тези артикули имат богата история. Но ако не можете да намерите определено нещо за интериор във винтидж стил, опитайте се да закупите подходящи мебели и да ги състарите сами или с помощта на майстор. Можете да замените тапицерията и фитингите, да добавите малко патина или да премахнете слой боя на няколко места, за да придадете на предмета изтъркан вид.

Винтидж декор

Последният етап от интериорния дизайн във винтидж стил – декорацията – е може би най-вдъхновяващ и интересен. Цялата сложност на този процес се крие във факта, че има много красиви и атмосферни неща, но не можете да претрупате дизайна с тях. Като елементи на декора можете да използвате ретро куфари, пишеща машина, телефон в ретро стил, подова лампа с изискан абажур, колекция от черно-бели снимки в елегантни рамки. В интериора във винтидж стил има място и за декоративен текстил: салфетки, изработени по техниката на макраме, тъкано нощно килимче, кадифени възглавници с пискюли и много други.