Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Избор на подходяща кухненска мивка – какво да имаме предвид, когато избираме мивка?

Избор на подходяща кухненска мивка – какво да имаме предвид, когато избираме мивка?

02-02-2023

Не можете без мивка в кухнята. Каквото и да готвим, със сигурност ще трябва или да налеем вода в тигана, или да измием храната, а след готвене да измием мръсните съдове. Ето защо мивката е един от най-важните предмети в кухнята. Когато отговаряте на въпроса коя мивка да изберете за кухнята, струва си да разгледате три основни аспекта – размер и форма, материала, от който е изработена, метод на монтаж. Но най-важното е, че кухненската мивка е удобна, практична и не създава много проблеми в грижите.

 

Изберете перфектната форма за вашата кухня

 

Геометрията на кухненската мивка е продиктувана не само от естетическите вкусове на клиентите. От решаващо значение са:

  • размерите на помещението;

  • тип оформление;

  • принципи на проектиране.

В стая с класическо планиране се предпочитат квадратните модели. Те хармонично се комбинират с различните кухненски мебели. Но за да изглежда квадратната кухненска мивка хармонично, тя не трябва да се поставя в ъгъла, а в средата на плота. Квадратът е идеален за миене на съдове и ви позволява да поставите много храна, мръсни чаши или чинии. Правоъгълната конфигурация е малко по-лоша и е подходяща предимно за тясно пространство.
Ако тези две форми не ви подхождат, трябва да помислите за кръгли и овални варианти. Кръглата мивка изглежда стилна и се почиства лесно, тъй като мръсотията не се събира в ъглите. Въпреки това, формата на кръга рядко ви позволява да оборудвате мивката с помощни секции.

 

Как да изберете оптималния размер на мивката

 

Трябва да запомните няколко правила:

  • изберете такива размери, че разстоянието до стената, ръба на плота или страните на шкафа, в който е вградена, да е най-малко 5 см;

  • дълбочината на купата трябва да бъде 15 - 20 см. Това е оптималният размер – твърде малки купи могат да пръскат вода. Ако мивката е твърде дълбока, ще трябва да се навеждате много, докато миете чинии;

  • стандартните квадратни мивки се предлагат в размери 50x50 или 60x60 см, правоъгълните мивки са с ширина 50 см и дължина 55, 80, 100, 125 см и повече. Кръглите мивки най-често се произвеждат в размери от 45 до 55 см.

За много малка кухня е подходящо да вземете по-малка мивка и да компенсирате размера с дълбочината на купата.

Какво да търсите при покупка на кухненска мивка

Опитайте се да изберете матови мивки, тъй като лъскавите мивки се надраскат доста бързо и по стените им постоянно остават следи от вода, което от своя страна дразни мнозина. Ако обичате да готвите често и не използвате съдомиялна машина, тогава най-удобният вариант би бил правоъгълна или квадратна мивка. Кръглите мивки не са толкова практични, тъй като побират много по-малко съдове, но имат по-привлекателен външен вид. Щампованите мивки имат ниско шумопоглъщане – с други думи, докато миете чинии, всички в апартамента ще чуят процеса на миене, така че изберете мивката, която има шумопоглъщащо покритие на гърба.