Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Как да изберем интериорна врата?

Как да изберем интериорна врата?

27-01-2023

Вратите са необходими във всеки апартамент – те изолират стаите и разделят пространството, предпазват от шум и миризми, задържат топлината, допълват и украсяват интериора. Междинните врати не са излишък, а начин за изолиране на функционални зони в една стая една от друга. Тяхното присъствие е фундаментално важно, ако в къщата има деца, кабинет за един от членовете на семейството, отделни спални, а в кухнята обичате да приготвяте различни ароматни ястия. 
Преди да закупите интериорна врата, ще трябва да си отговорите на няколко въпроса – какъв тип крило и дизайн да изберете, как да изберете комплект и аксесоари? Ние от Мебели Дискрет ще ви помогнем да направите правилния избор, като вземете предвид своите нужди и предпочитания.

 

Как да изберете размера на интериорната врата

 

При избора на интериорна врата основна роля играе функционалността. Ако използвате вратата няколко пъти на ден, най-малкото неудобство веднага става забележимо и започва да дразни. Много съвети за избор на интериорни врати се отнасят до цената и материала на производство, но удобството трябва да е на първо място, когато избирате.
Този параметър до голяма степен зависи от размера на крилото на вратата. Колкото по-голям е, толкова по-неудобен е за използване. Практиката е установила оптималните размери – 2000 х 600 х 700-800 мм. Като се има предвид размерът на кутията, отворът под вратата трябва да бъде малко по-голям. За уплътняване на фугата се допуска не повече от 1 см от дебелината на монтажната пяна или друг уплътнител.
При поръчка на врати е необходимо да се определят основните размери:

  • врата около периметъра;

  • дебелина на кутията;

  • ширината на лентите;

  • прагови размери (ако има такива);

  • размери на надбавките.

На какво да обърнете внимание при избора на интериорна врата
На първо място е производителят. Вторият параметър, по който си струва да оцените вратата, са фитингите. Панти, водачи, дръжки, ключалки трябва да бъдат само метални. Всяка пластмаса говори за ниско качество на продукта. Мощността на пантите и ключалките трябва да съответства на теглото на вратата и материала на производство, но дори и при леки рамково-панелни врати не се допускат панти или ъгли, които могат да се огъват на ръка.

 

Как да изберете цвета на интериорните врати

 

Изборът на цвят е не по-малко важна задача от избора на материал или конструктивен вид на вратите. Вратата трябва да отговаря на цялостната концепция на дизайна. Когато избирате цвят сами, трябва да разчитате както на собствения си вкус, така и на няколко общоприети правила. Не са много, така че е трудно да сгрешите. Можете да се съсредоточите върху контраста или хармонията. Вторият вариант е по-правилен – стилът на декорация на дома трябва да съответства на стила и дизайна на вратите.
Какви са предимствата и недостатъците на вратите със стъклени вложки?
Стъклените вложки в интериорната врата изглеждат невероятно красиви, позволяват на естествената светлина да влезе в тъмна стая. Благодарение на използването на ярки многоцветни витражи, боядисване или топене, такава врата ще се превърне в истинско произведение на изкуството.
Ако обаче в евтини врати се постави обикновено стъкло, тогава има голяма вероятност да го счупите и да се нараните с фрагменти – достатъчно е да затръшнете силно вратата или да ударите стъклената вложка с детска топка. Много по-здраво и безопасно е закаленото стъкло, което дори и да се счупи при особено силен удар, няма да се разпадне на остри фрагменти. 
Изцяло стъкленото платно изглежда особено стилно, визуално разширява пространството на стаята и не пречи на проникването на светлина. По-добре е да закупите модели от два или три листа закалено стъкло, които са залепени заедно с филм, тъй като дори при силен удар такова стъкло няма да се разбие на малки остри фрагменти.