Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Как да изберем подходящи столове за трапезарията

Как да изберем подходящи столове за трапезарията

06-12-2022

Трапезарията е място, където всяко семейство прекарва много време. Освен за хранене и пиене на следобедно кафе, трапезарията може да се използва и като работно място или писане на домашни от вашите деца. В тази връзка, когато избираме столове за кухнята и трапезарията, трябва да мислим не само за комфорт и уют, но и за удобство за всички възможни дейности. Мебели Дискрет ще ви помогнат да изберете перфектните столове за вашата трапезария, които едновременно да бъдат красиви, функционални и удобни.

 

Кои столове са подходящи за трапезарията

 

Столовете в трапезарията, заедно с масата, са най-важните елементи на тази стая. Те трябва хармонично да се вписват в цялостния дизайн и да са удобни за продължително седене върху тях. За класически трапезарии с тежки дървени мебели са необходими столове от масивно дърво. Кухните с модерен дизайн са обзаведени с модерни кътове за хранене със столове от черна или сива пластмаса или метал. Актуални за съвременния дизайн са столове на метална конструкция, както на крака, така и на конзола. 
Освен дизайна и конструкцията, важен момент, който влияе върху цялостната визия на помещението и удобството на седене на масата са детайлите на столовете в трапезарията: подлакътници, меки или твърди седалки, материал и цветове на тапицерията и рамка. Например, избирайки красиви, модерни, но твърди столове, рано или късно ще стигнете до идеята да закупите възглавници за седалки за столове – дългото седене на твърд стол не е удобно. В същото време не трябва да забравяме, че тапицираните столове за трапезарията и кухнята трябва да са направени от здрав и издръжлив материал, който лесно се почиства.

 

Видове столове за трапезарията

 

Като решите да направите отделна покупка на масата от столовете, можете да персонализирате вашата трапезария. Това ще ви позволи да придадете на стаята индивидуален характер. Но задачата пред вас не е лесна, тъй като на пазара има безброй модели и видове. Има много начини за избор и те зависят основно от вашия вкус и въображение.

  • тапицираните столове са много удобни, но и податливи на замърсяване. Сравнително често те трябва да бъдат актуализирани, но за сметка на това пасват на повечето модели маси;
  • твърдите столове (например дървени или метални) със сигурност са по-малко удобни, но поставянето на възглавница върху тях може да премахне този проблем. Те със сигурност са по-здрави и по-устойчиви на петна от тапицираните столове и са много лесни за почистване;
  • сгъваемите столове не са нищо повече от традиционните столове, модифицирани да могат да се подреждат един върху друг и по този начин да спестят доста място, в случай че трапезарията не разполага с много голяма площ. Заемат по-малко място и се съхраняват лесно.