Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Как да изберем правилния матрак?

Как да изберем правилния матрак?

28-10-2022

Всеки ден прекарваме около 8 часа в сън. От това колко добре е оборудвано мястото за спане зависи не само сутрешното настроение и работоспособността, но и здравето. Изборът на правилното легло е също толкова важен, колкото и избора на подходящ матрак, тъй като в случай на грешка ще получите болки в мускулите и гърба, безсъние и дори алергии. 
Външно всички матраци са много сходни, но в същото време могат да се различават значително по вида на пълнителя, наличието на пружини и други параметри. В онлайн магазина на Мебели Дискрет ще откриете голямо разнообразие от еднолицеви и двулицеви матраци, които ще паснат перфектно на различни размери легла, задоволявайки всички ваши нужди.

 

Колко твърд трябва да бъде матракът?

 

Твърдостта на матрака трябва да е такава, че да поддържа гръбнака на спящия в правилна позиция. Хората в различна възраст и телосложение се нуждаят от различни нива на твърдост. Когато избирате еднолицев или двулицев матрак, трябва да вземете предвид следните правила:

  • меките еднолицеви и двулицеви матраци са подходящи за хора с ниско тегло, възрастни, както и за хора със заболявания на гръбначния стълб. Като пълнител в такива матраци се използват латекс, холофибър, ортопедична пяна и колкото повече слоеве пълнеж има, толкова по-мек ще бъде;

  • средно твърдите еднолицеви и двулицеви матраци са подходящи за хора със средно телосложение, могат да се използват в детски стаи и спални за възрастни. Това са универсални продукти, които се състоят от комбинация от пълнители с различна степен на твърдост;

  • твърдите еднолицеви и двулицеви матраци са подходящи за хора с голямо тегло. Често такива продукти са оборудвани с подсилен пружинен блок, така че матракът да издържа на най-тежките натоварвания.

Също трябва да вземете предвид собствените си предпочитания. При избора на матрак за спалня, в случай че имате различни нужди с вашия партньор, можете да вземете два двулицеви матрака, които имат мека и твърда страна.

 

Еднолицев или двулицев матрак?

 

Повечето матраци на пазара са еднолицеви, но някои производители предлагат и двулицеви матраци. В тях страните се различават по вида на покритието, поради което матракът ще бъде удобен за използване през всеки сезон. Често срещан вариант: "зимната" страна има вълнен слой и по-мек пълнител, а "лятната" страна е покрита с хигроскопична тъкан и насърчава по-интензивен обмен на въздух. В каталога на Мебели Дискрет можете да откриете разнообразни предложения за еднолицеви и двулицеви матраци, които ще ви помогнат да изберете най-подходящия за вас.