Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Как да изберем телевизор за дома, спрямо разстоянието

Как да изберем телевизор за дома, спрямо разстоянието

25-01-2023

Когато избират телевизор, хората понякога забравят да вземат предвид мястото, където ще бъде инсталиран и разстоянието, от което ще се гледа. В резултат на това след инсталирането изображението изглежда размито или не в цялото зрително поле и трябва да плъзнете очи по екрана, за да видите всичко. Почти всички съвременни телевизори са проектирани да възпроизвеждат телевизионни програми с висока разделителна способност (HDTV) и видео съдържание и не включват мощни електромагнитни излъчватели. За HDTV има три основни препоръки за определяне на оптималното разстояние.

.

 

Ъгъл на гледане – основният критерий за избор на размера на телевизионния екран

 

Във всеки случай, основната цел на всякакви препоръки е да се гарантира, че цялото изображение остава ясно и видимо. В същото време изборът на оптималния ъгъл остава индивидуален за всеки човек. Колкото по-голям е ъгълът на гледане, толкова по-голям е размерът на екрана. И съответно, колкото по-близо седите до телевизионния екран, толкова по-голям ъгъл на гледане ви трябва, за да видите целия екран. По този начин, знаейки разстоянието от мястото за гледане до телевизора, изчисляването на размера на екрана е доста просто. Но тези изчисления изискват да запомните точната стойност на тангенса на съответния ъгъл, което като цяло може да бъде трудно дори за специалист. 

 

Как да изберете перфектния телевизор

 

Сега има много модели телевизори в продажба, но огромните устройства станаха по-популярни. Тяхната характеристика е тясна рамка, която увеличава полезната площ на екрана. Но е трудно да се улови напълно картината с поглед, ако разстоянието от очите до дисплея е малко. За да изберете правилния размер на телевизора, трябва да разчитате на няколко параметъра. 

  • резолюция на екрана – понякога не е лесно да изберете правилния телевизор за конкретна стая. Един от основните критерии за правилен избор е разделителната способност на екрана. В по-голямата си част комфортът при гледане зависи от тази характеристика, тъй като влияе върху качеството на картината. Дори диагоналът на две устройства да е еднакъв, разликата ще е видима, ако резолюцията е 4K за едното и SD за другото;

  • матричен тип – типът на екрана също е важен фактор. Модерните модели могат да бъдат LED или OLED. Първият вариант е течнокристална матрица с LED подсветка. Предоставя детайлна картина с ясно възпроизвеждане на цветовете. В допълнение, LED матрицата значително увеличава ъглите на видимост до 1800. Осигурява наситено черно и висококачествен контраст. Освен това, ако честотата на опресняване на екрана е по-висока, динамичните сцени се показват по-ясно. Такива матрици са безопасни за очите и не увреждат зрението.

Характеристики на стаята:
Повечето купувачи смятат, че колкото по-голям е телевизорът, толкова по-добре. Но не винаги е така. Можете също да измерите избраните модели заедно с рамката и у дома да направите маркировки на стената, близо до която ще стои телевизорът. Отдръпнете се 2-3 метра назад и преценете местоположението. Необходимо е да се вземе предвид оформлението на стаята. В този случай не винаги може да разчитате на конкретни стандарти за разполагане на оборудването. Затова се препоръчва внимателно да се обмисли къде ще бъде поставен. Някои производители препоръчват разстоянието до телевизора да зависи от вида на помещението, в което се предвижда да се използва устройството.

  • хол – обикновено в хола се монтира телевизор с големи размери, тъй като стаята е най-голяма по площ. Оказва се, че 75 инча е оптималната дължина на диагонала за разстояние от три метра;

  • спалня – в спалнята обикновено хората гледат телевизия в легнало положение. Въз основа на това производителите препоръчват да се обърне внимание на диагоналите от 22 до 32 инча;

  • кухня – ако кухненската площ не надвишава 10 кв. м., тогава голямо устройство ще бъде неподходящо.