Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Как да организираме гардероба и шкафовете си по-ефективно?

Как да организираме гардероба и шкафовете си по-ефективно?

28-04-2023

Всеки има солиден запас от дрехи, обувки и аксесоари. Дори най-малкият гардероб или, ако имате късмет, дрешник може да бъде организиран интелигентно – основната идея е да се използва цялото налично пространство и също така да се спести място с няколко трика. Мебели Дискрет съветват как ефективно да организирате гардероба и шкафовете си, така че да имате място за всичко и в същото време да бъде прилежно подредено.

 

Съвети от Мебели Дискрет за организиране на шкафове и гардероби

 

Общо почистване

Започнете с най-трудното – отървете се от ненужните дрехи. Разделете всичките си вещи на три категории: за съхранение, за следващия сезон и такива, от които трябва да се отървете. За последната категория изберете неща, които не сте носили повече от година. Запомнете – според статистиката хората редовно носят само 20% от всичките си дрехи.

Запълнете пространството

Често срещан проблем, с който се сблъскват собствениците на големи шкафове, са празните кухини. В резултат на това голяма част от пространството не се използва и няма достатъчно място за дрехи: закачалките са твърде плътно притиснати една към друга, рафтовете са подредени така, че е трудно да се намери нещо върху тях. За да организирате по-удобно и ефективно съхранение, използвайте всеки свободен сантиметър:

  • направете допълнително място за закачалки, където обикновено не висят дълги дрехи;

  • поставете кутия с няколко отделения за съхранение в долната част на шкафа;

  • сравнете кутиите с размера на най-горния рафт и го запълнете с това, което рядко изваждате от килера;

  • добавете рафтове и изтеглящи се мрежести отделения;

  • премахнете дрехите извън сезона.

Ще бъде по-лесно да се ориентирате в гардероба, ако съдържа само подходящи дрехи. За зимата поставете всички летни неща в куфари или пликове за спално бельо. Съхранявайте ги под леглото, във вътрешното отделение на дивана, или в килера. Ако е възможно, подредете отделни купчини дрехи за пролетта, лятото и есента.

Подредете нещата

Подредете предметите така, че дрехите за специфични ситуации да се съхраняват наблизо. Оставете бизнес костюмите и ризите да висят в едно и също отделение. Съхранявайте спортните дрехи в отделен контейнер. На специално обособен рафт – това, което носите само за разходка с децата или за бързо излизане до магазина. Такова сортиране спестява време, докато прибирате дрехите и помага много, когато става въпрос за сортиране и търсене на определена дреха. Веднага се вижда за кои ситуации нещата не са достатъчни и за кои са твърде много. Когато сортирате, запитайте се дали бихте купили този артикул точно сега в магазина. Това ще ви помогне веднага да се отървете от ненужните неща и да освободите повече място в гардероба. 

Направете място за аксесоари

След като сте подредили дрехите си, е време да намерите място за вашите аксесоари. Използвайте кукички от вътрешната страна на вратите на шкафа, малки изтеглящи се рафтове, висящи модули и дори обикновени закачалки. Уверете се, че всички малки неща могат да се видят с един поглед, така че да не се налага да търсите правилния колан или вратовръзка дълго време сутрин.