Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Как да подредим уредите в кухнята?

Как да подредим уредите в кухнята?

16-06-2023

Кухнята често е наричана сърцето на дома – оживен център, където се приготвят ястия, събирате се семейството и приятели, с които създавате спомени. Недобре организираната кухня може да доведе до ненужни проблеми и стрес. Правилното разположение на уредите ще рационализира процеса на готвене, като направи времето ви в кухнята по-приятно. Мебели Дискрет са подготвили няколко полезни съвета за това как да подредите уредите в кухнята си.

Топ 6 съвета за подреждане на уредите в кухнята

 

1. Следвайте принципа на кухненския работен триъгълник

Този принцип е изпитано ръководство за ефективно разположение на кухненските уреди. Той разкрива, че печката, мивката и хладилникът – трите основни работни места в кухнята – трябва да образуват триъгълник. Разстоянието между тези точки трябва да осигури лесно придвижване, без да се налага да се ходи прекалено много.

2. Правилно разположение на хладилника

Вашият хладилник трябва да бъде поставен на място, което е достъпно както за кухнята, така и за трапезарията. Избягвайте обаче да го позиционирате до фурната или съдомиялната машина, тъй като топлината, която тези уреди произвеждат, може да накара хладилника да работи по-усилено, за да поддържа температурата си.

3. Разположете мивката разумно

Мивката е обект на много дейности и трябва да бъде поставена на съответното място. Обикновено тя се поставя под прозорец, или до стена, предлагаща достатъчно място за монтиране на шкафове за съхранение. Освен това тя трябва да има известно пространство за плота от двете си страни, за да се улеснят задачите по приготвяне на храна и миене на съдове.

4. Печката трябва да бъде на удобно за вас място

Като централен елемент на готвенето, печката трябва да е поставена на видно място в кухнята. Уверете се, че от двете страни има достатъчно място за поставяне на кухненски прибори или за приготвяне на храна. Горният вентилатор или аспиратор също е задължителен за правилната вентилация.

5. Съдомиялната машина и мивката трябва да бъдат в близост

Съдомиялната машина трябва да бъде поставена възможно най-близо до мивката за лесно зареждане на мръсните съдове и прибори. Удобно е също така, да поставите съдомиялната машина до или срещу шкафовете, където съхранявате чисти съдове, за да можете да ги прибирате лесно и удобно.

6. Не забравяйте за по-малките уреди

По-малките уреди като тостер, блендер или кафемашина също се нуждаят от свободно място. Обособете специално място за тези уреди, за да не предизвикате безпорядък на кухненския плот. Ако не разполагате с достатъчно място, помислете за издърпваща се табла или шкаф за уреди.

Не забравяйте, че всяка кухня е уникална и това, което работи за една, може да не е подходящо за друга. Изключително важно е да помислите за специалните си нужди, навици и начин на живот, докато подреждате уредите си. Добре организираната кухня не е само въпрос на външен вид, а на създаване на функционално пространство, което прави готвенето и почистването по-бързо и по-лесно.