Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Как да премахнете 6 различни петна от вашите мебели

Как да премахнете 6 различни петна от вашите мебели

20-02-2023

Петната върху новите мебели винаги са неприятни, но те могат лесно да бъдат отстранени с помощта на най-простите, както народни, така и професионални средства. Някои петна изглеждат непобедими. Не се отчайвайте. От Мебели Дискрет сме подготвили ефективни начини за борба с петна върху шкафове и мека мебел.

Нека разгледаме някои от най-често срещаните петна и сигурни начини, които ще ви помогнат да се справите с тях.

 

Мазни петна

 

Случва се едно невнимателно движение да остави мазно петно ​​върху плота или други дървени мебели. Това важи най-вече за кухненските мебели, които най-често са изложени на подобен риск. Има няколко изпитани продукта, с които можете да премахнете мазнината от мебелите, особено ако са пресни.

 • опитайте първо да използвате неагресивни разтвори за обезмасляване. Това може да бъде топъл разтвор на оцет, смес от амоняк и вода с добавяне на лимонов сок. Петното се търка с леко навлажнена кърпа до изчезване на проблема, оставя се да изсъхне и след това се полира със специален инструмент или безцветна боя;

 • можете да опитате адсорбенти като талк или сурови картофи. Първият се излива директно върху петното, а кашата се прави от картофи. Оставете състава за кратко време и след отстраняване полирайте повърхността;

 • следите от мазни пръсти могат да се изтрият с топла бира или мляко. Памучен тампон се навлажнява леко с избраната течност и петната се третират до пълното им изчезване;

 • мебелите от естествено дърво се почистват със слаб разтвор на медицински йод, който първо трябва да се изпробва на незабележимо място, за да не се получи ново петно.

 

Петна от горещи предмети

 

Да се ​​отървете от бели следи по повърхността на маса или скрин може да бъде доста лесно, с помощта на инструменти, които винаги са под ръка. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че е по-добре да изпробвате всеки нов метод на незабележимо място, например на гърба на плот или врата.

 • ако не се доверявате на народните средства – можете да използвате лак. Ще отнеме малко повече време – работата се извършва в няколко подхода и всеки нов слой трябва да се изсуши естествено;

 • восъкът от свещ също е незаменим при премахването на бели петна. Натъркайте леко проблемната зона и я изгладете с гореща ютия през сгъната няколко пъти хартиена кърпа или вестник. Отгоре може да се постави тънка памучна кърпа, за да не се повреди по невнимание повърхността;

 • увийте супена лъжица сол в парче мека кърпа и получения тампон потопете в смес от одеколон и ленено масло в равни пропорции. С кръгови движения втрийте състава в петното, оставете го за една нощ и след това го полирайте с филц или вълна.

 

Следи от тиксо и лепило

 

Канцеларски материали, боядисване, двустранна лента, както и лед лента и детски стикери – следите от всички лепкави материали се отстраняват от мебелите според общия принцип. Първо отстранете внимателно залепващата повърхност, след което продължете да отстранявате останалото лепило. Има няколко начина:

 • топла сапунена вода – за прости случаи;

 • разтрийте сухото място с канцеларска гума;

 • нанесете растително масло върху памучен тампон и разтрийте леко;

 • навлажнете кърпа с оцет или алкохол, нанесете върху петното за 5 минути;

 • загрейте петното със сешоар (40-50 секунди);

 • използвайте химикали, за да премахнете лепилото.

Основната задача е да разхлабите лепилото и след това е лесно да го отстраните механично, например с парцал или пластмасова карта.

 

Петна от восък

 

Работата по отстраняване на восък от повърхността се извършва на два етапа. Преди всичко трябва да изстържете това, което е залепнало отгоре. 

Ако восъкът се е втвърдил, трябва внимателно да го отстраните с пластмасова карта или шпатула за тапети. Опитайте се да не използвате метални предмети, за да не оставите драскотини. 

Ако восъкът не се е втвърдил, увийте парче лед или какъвто и да е полуфабрикат от фризера в найлонов плик. Нанесете го за няколко секунди и след това изстържете. Останалата мазна следа се покрива с няколко слоя хартиени кърпи, след това с кърпа и се глади с ютия със средна температура, след изключване на функцията "пара". Сменяйте кърпите по-често, когато се замърсят. Така петното ще изчезне по-бързо и няма да остави следи.

 

Строителна боя

 

Боята на водна основа се отстранява от повечето повърхности със сапунена вода. Акрилната боя също през първия половин час, но ако е минало повече време и съставът е изсъхнал, използвайте разтворители – ацетон; терпентин; бензин. Същите тези вещества ще ви спасят от маслена боя. Нанесете малко върху парцал, внимателно нанесете върху петното и правете леки кръгови движения. След отстраняване на петното избършете мебелите със сапун, а меките мебели почистете със специален шампоан за тапицерия.

 

Как да премахнете дъвката

 

Поставете лед или торба със замразени зеленчуци върху дъвката. Когато е охладена, може лесно да се отстрани механично, например с шпатула. Вместо лед можете да използвате охлаждащи формули, като аптечен спрей за помощ при натъртвания. 

Поставете хартия за печене върху дъвката и изгладете с ютия на най-ниската степен. Топлината ще накара дъвката да залепне за пергаментовата хартия.  Намокрете памучен тампон и го нанесете върху дъвката – лесно се отстранява. Отстранете останалото масло със сапунена вода. Залепете лентата върху дъвката, след което я откъснете. По-голямата част от лепкавата маса ще остане върху лентата. Повторете няколко пъти. Измиването на мебели е по-лесно, ако сте запознати със свойствата на материалите и почистващите препарати.