Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Как да се грижите и поддържате вашите мебели: професионални съвети за дълголетие

Как да се грижите и поддържате вашите мебели: професионални съвети за дълголетие

07-08-2023

Инвестицията във висококачествени мебели е важно решение и осигуряването на тяхната дълготрайност трябва да бъде основен приоритет. С подходящи грижи и поддръжка можете да предпазите мебелите си от износване, да запазите естетическия им вид и да удължите живота им. От Мебели Дискрет ще ви предоставим професионални съвети за това как да се грижите и поддържате мебелите си, като ви помогнем да ги запазите красиви и функционални през следващите години.

 

Съвети от Мебели Дискрет за правилна грижа за мебелите

 

Редовно почистване

Прахът и мръсотията могат да се натрупат по повърхностите на мебелите, което води до появата на драскотини и матов външен вид. Редовното почистване на праха с мека кърпа без власинки помага за отстраняване на замърсяванията по повърхността и предотвратява впиването им в мебелите. За по-задълбочено почистване следвайте указанията на производителя и използвайте подходящи почистващи препарати. Избягвайте агресивни химикали или абразивни почистващи препарати, които могат да повредят покритието или тапицерията. Винаги тествайте почистващия продукт върху малка, незабележима област, преди да го приложите върху цялата мебел.

Защита от слънчева светлина и топлина 

Пряката слънчева светлина и прекомерната топлина могат да причинят избледняване, изкривяване и напукване на мебелите. Разположете мебелите си далеч от прозорците или използвайте завеси, щори или UV-защитни фолиа, за да блокирате вредните лъчи. Ако мебелите ви са изложени на слънчева светлина, помислете за периодично завъртане или пренареждане, за да осигурите равномерно излагане. Освен това избягвайте да поставяте мебелите в близост до вентилационни отвори за отопление или радиатори, тъй като прекомерната топлина може да доведе до изсъхване и изкривяване на дървесината.

 

Използване на покривала и подложки за мебели

Покритията и подложките за мебели осигуряват допълнителен слой защита срещу разливания, петна и драскотини. Използвайте калъфи за тапицирани мебели, за да ги предпазите от прах и косми от домашни любимци. За дървени мебели използвайте подложки или покривки, за да предотвратите образуването на водни пръстени, следи от топлина и драскотини. Когато премествате мебели, използвайте плъзгачи за мебели или ги повдигайте, вместо да ги влачите, което може да повреди краката или да надраска пода.

 

Правилна грижа за тапицерията

Тапицираните мебели изискват специфични грижи, за да запазят външния си вид и дълготрайност. Редовно почиствайте с прахосмукачка тапицерията, за да отстраните праха и трохите. Ако се получи разливане, веднага го забършете с чиста кърпа, за да предотвратите просмукването му в тъканта. Следвайте инструкциите на производителя за почистване на места или помислете за професионално почистване на тапицерии за периодично дълбоко почистване. За да предотвратите избледняването или обезцветяването на тъканта, дръжте тапицерията далеч от пряка слънчева светлина.

Грижата и поддръжката на мебелите е от решаващо значение за тяхната дълготрайност и естетика. Като следвате тези професионални съвети, включително редовно почистване, предпазване от слънчева светлина и топлина, използване на калъфи и подложки за мебели, правилна грижа за тапицерията, поддържане на нивото на влажност, внимателно боравене и извършване на редовна поддръжка и проверки, можете да удължите живота на мебелите си и да се наслаждавате на тяхната красота и функционалност години наред.