Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Каква е тайната на уютната спалня?

Каква е тайната на уютната спалня?

07-11-2022

Спалнята е може би най-важното място в къщата, защото вашето благополучие, настроение и производителност пряко зависят от качеството на съня. За да се събуждате бодри и отпочинали всяка сутрин, стаята, в която спите, трябва да е уютна и максимално комфортна. Разбира се, интериорът на спалнята е до голяма степен въпрос на вкус и лични предпочитания, но има няколко прости начина, по които можете да създадете спокойна и благоприятна среда във всички отношения.

 

Защо е важен уютът в спалнята?

 

Уютът в спалнята е много важен за правилна почивка и здрав сън. Има много определящи фактори, сред които са обзавеждането на спалнята, изборът на спално легло и матрак. Леглото и матракът трябва да бъдат максимално удобни, избрани според нуждите и предпочитанията на човека. По този начин винаги ще бъдете отпочинали, без болка в тялото.

 

Роля на цветовете в интериора на спалнята?

 

За декор на спалнята е най-добре да използвате деликатни пастелни нюанси – те създават положителна атмосфера, перфектна за релаксация и успокоение. Разбира се, ако предпочитате тъмни цветове, можете да се възползвате и от тях. Така че богатите тъмнозелени, сини и кафяви цветове, съчетани с подчертана текстура, не само ще преобразят интериора на спалнята, но и ще я направят по-удобна. 
Но трябва да се избягват ярки и контрастни нюанси в декора на спалнята, тъй като те имат стимулиращ ефект върху централната нервна система, като по този начин предотвратяват нормалната релаксация, почивка и сън. Ако прозорците на спалнята гледат на север, тогава вместо комфорт ще получите неудобно студено пространство. В този случай са подходящи светли топли цветове – жълто, светло оранжево, праскова, пясък, светло зелено.

 

Как светлината в спалнята спомага за уюта?

 

Полилеят в центъра на стаята не е най-добрият източник на светлина. Често това общо осветление не е достатъчно за четене, но е твърде много, за да създаде по-интимна и релаксираща среда. Колкото и елегантен и красив да е полилеят във вашата спалня, без помощта на допълнителни източници на светлина той няма да може да създаде уют. 
Необходимо е да се погрижите за мекото приглушено осветление и то трябва да бъде обемно и многостепенно. Това се постига чрез плафониери, аплици, нощни лампи, както и всякакъв вид декоративно осветление. В спалнята трябва да има различни източници на светлина и те трябва да се различават не само по предназначение, но и по температура на светлината. За обща светлина изберете крушки с неутрален блясък, а за нощна светлина и лампи е по-подходяща меката жълта светлина.