Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Какво не трябва да имаме в кухнята си?

Какво не трябва да имаме в кухнята си?

07-07-2023

Кухнята, която често се смята за сърцето на дома, е място на уют и топлина. Не всичко обаче принадлежи на това място, а някои предмети може дори да пречат на продуктивността или здравето ви. Тук се задълбочаваме в това какво трябва да избягваме в кухнята си за по-добра ефективност и по-здравословен начин на живот.

 

Отървете се от всичко излишно

 

Излишна пластмаса 

Време е да преразгледаме отношенията си с пластмасата. Пластмасовите контейнери и бутилки могат да отделят вредни химикали, когато са изложени на топлина, и потенциално да замърсят храната ви. Заложете на стъклени съдове или неръждаема стомана, които са по-безопасни и устойчиви варианти.

Прекалено много уреди 

Кухненските плотове, претрупани с рядко използвани уреди, могат да възпрепятстват работния процес. Дръжте на плота само уредите, които използвате често. Приберете останалите, за да създадете по-просторна и функционална кухненска зона.

Нездравословни закуски

Храната, която държите в кухнята, оказва значително влияние върху хранителните ви навици. Опитайте се да ограничите количеството на сладки закуски, преработени храни и нездравословни напитки. Запасете се с пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни алтернативи на закуски, за да насърчите по-добри хранителни навици.

Стари подправки

С течение на времето подправките губят своя вкус и аромат. Проверявайте редовно шкафа си с подправки и изхвърляйте всички стари пакетчета. Пресните подправки ще подобрят значително вкуса на ястията ви.

Незалепващи съдове за готвене

Въпреки че незалепващите тигани са удобни, те често съдържат химикали като PFOA и PFOS, които могат да бъдат вредни при поглъщане или вдишване. Помислете за преминаване към тигани от неръждаема стомана или чугун, които са по-безопасни и издържат по-дълго.

Почистващи препарати

Съхраняването на почистващи препарати в кухнята може да доведе до допълнително замърсяване. Определете специално място извън кухнята за почистващите продукти и оборудване.

 

Евтини прибори за хранене

Инвестицията във висококачествени кухненски прибори се изплаща в дългосрочен план. Евтините, крехки прибори не само трябва да се сменят често, но и могат да повредят съдовете за готвене.

Чекмедже за боклук

Лесно е кухнята да се превърне в място за изхвърляне на различни предмети. Опитайте се да контролирате безпорядъка. Организирайте редовно и се уверете, че всичко в кухнята ви служи за определена цел.

Функционалната и безопасна кухня изисква внимателно обмисляне на това, което допускаме в нашето пространство. Като избягвате тези често срещани капани, можете да създадете кухненска среда, която е не само ефективна и организирана, но и благоприятстваща по-здравословния начин на живот. Не забравяйте, че по-малкото често е повече, когато става въпрос за организация на кухнята.