Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Коя е най-добрата позиция на огледалото в спалнята

Коя е най-добрата позиция на огледалото в спалнята

01-03-2023

Спалнята е специално място във всеки дом. Тук всеки иска да се отпуснете от суматохата на ежедневието. Дизайнът на спалнята не трябва да дразни и да причинява дискомфорт. Дизайнерите се опитват да увеличат пространството на стаите с помощта на огледала, но трябва да сте много внимателни с местоположението им. С помощта на Мебели Дискрет ще разберете как правилно да поставите огледалото в спалнята.

 

Плюсове и минуси на огледалото в спалнята

 

В древни времена хората са дарявали огледала с магически свойства. Използвали ги за различни ритуали и гадаене. Смятало се, че отразяващото платно е преход към друго измерение, към другия свят. Мнозина вярват, че огледалото натрупва положителна и отрицателна енергия. Ето защо не се препоръчва да го инсталирате срещу леглото. Според народните вярвания по време на сън огледалото ще изсмуче жизнената сила от човека. 

Но всичко това са древни знаци и легенди. В модерния дизайн огледалото е атрибут, който може визуално да разшири малко пространство, да внесе хармония и дори мистерия в интериора. Местоположението срещу леглото не е много изгодно. Никой не иска да се събуди, за да види разрошеното си и измачкано отражение. Освен това дългото стоене пред огледалото (например, ако четете на леглото или работите) причинява психологически стрес и дискомфорт. 

 

Правила за поставяне на огледало

 

Когато проектирате спалня, трябва незабавно да помислите къде да поставите огледалото. Още по време на подреждането на мебелите в спалнята можете визуално да намерите няколко подходящи места за огледалото. Трябва да се вземе предвид и площта на стаята. В някои случаи отразяващата повърхност ще помогне за разширяване и озаряване на пространството. Но не винаги огледалото има практическа функция, то може да бъде просто елемент на декор. 

  • огледало на стената – декорирането на стените на спалнята с огледални панели е интересно дизайнерско решение. Това ще помогне да се увеличи площта на стаята, да се коригират нейните пропорции и да се добави светлина. Огледалата, като декоративен елемент, са предназначени да допълват интериора и да поставят акценти в цялостната картина;

  • огледало над леглото – ако окачите огледало над леглото, то ще изпълнява само декоративна функция. Неговата форма, покритие и дизайн на рамката трябва да съответстват на цялостния стил на интериора. Този дизайнерски подход е доста често срещан. Огледалото помага да се коригират пропорциите на стаята, да се съсредоточи върху определени детайли;

  • подово огледало – голямо подово огледало ще бъде оценено от дамите. В края на краищата ви позволява да оцените напълно изображението си от главата до петите. Може да бъде модел със или без стойка. Във втория случай огледалото просто се обляга на стената. Предимството на подовото огледало е възможността да го местите из спалнята. Например, сутрин се поставя по-близо до прозореца, а вечер до изкуствен източник на светлина.

В ъгъла на спалнята може да се постави подово огледало. Това ще коригира пропорциите на стаята, ще добави светлина, въздух и ще освежи интериора. Тази подредба на огледалното платно е подходяща както за просторни спални, така и за малки стаи.