Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Митове за матраците

Митове за матраците

29-05-2023

Изборът на нов матрак е трудна задача. Възползвайки се от факта, че купувачите не знаят някои важни нюанси, повечето производители въвеждат стереотипи в съзнанието на хората. Митовете се раждат от стереотипи. Безусловно вярваме на различни съвети и вярвания, които в по-голямата си част се оказват митове. От Мебели Дискрет сме подготвили списък с някои доста често срещани мита за матраците, които в голяма степен не са истина.

 

5 мита за матраците

 

Колкото по-твърд, толкова по-добре

 

Един от най-разпространените митове е, че спането на твърда повърхност е полезно за гръбначния стълб. Но нашият гръбнак не е идеално прав стоманен прът. Има естествени извивки. На много твърд матрак натоварването може да не се разпредели правилно: лумбалната част ще остане без опора, ще се появи мускулно напрежение и кръвообращението ще бъде нарушено. Резултатът от това е изтръпване, чувство на отпадналост след събуждане. Твърдата повърхност може да бъде "предписана" от лекар за определени заболявания. Но при липса на такива препоръки и очевидни здравословни проблеми, трябва да изберете матрак, като се съсредоточите върху усещането за комфорт и общи препоръки.

 

Добрият матрак трябва да има "зимна" и "лятна" страна

 

Две сезонни страни на един и същи матрак – елегантен маркетингов трик. Зимната страна, като правило, е направена от вълна, а лятната страна – от материал, който провежда топлината добре (например памук). Тук се проявява психологическият момент – докосваме хладен памук и си представяме колко приятно ще бъде на тялото в летните жеги. И обратното, галим вълната и веднага си рисуваме снежни преспи пред прозореца и уютни вечери у дома. Но кой спи на гол матрак? Топ матрак или дори най-обикновен чаршаф неутрализира целия ефект. 

 

Ако няма сезонни страни, няма смисъл да обръщате матрака

 

Забравяме за „лятната“ и „зимната“ страна, но обръщаме матрака веднъж на всеки шест месеца. За какво? Всичко е за пружините. Горните намотки са подложени на големи натоварвания, което ги кара да се компресират по-силно. Обръщането позволява равномерно износване. Такава проста манипулация като обръщане на матрак увеличава експлоатационния му живот с 20%.

 

Естествените материали са благоприятна среда за прахови акари

 

Между естествения пълнител и изкуствения, акарите ще предпочетат първия. Но в същото време трябва да се създаде благоприятна среда за тях – топлина и висока влажност. Ако правилно се грижите за матрака и поддържате добра вентилация, не трябва да се страхувате от паразити.

 

Пружинните матраци са вредни за здравето

 

И дори има „митична“ теория защо – твърди се, че се създава натиск върху тялото, който влошава кръвообращението. Третият закон на Нютон гласи, че всяко действие има реакция. Тя ще бъде еднаква по сила, но противоположна по посока. Висококачествените пружинни матраци с независими пружинни блокове разпределят правилно натоварването, като упражняват само точков натиск и поддържат гръбнака в правилна позиция.