Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Обзавеждане на малка кухня – мисия възможна

Обзавеждане на малка кухня – мисия възможна

17-03-2023

Кухни с малки размери са доста често срещан проблем както в апартаменти, така и в някои къщи. За повечето хора е доста трудно да ги оборудват, защото има много малко място. Но това не трябва да ви плаши. Дори много малък кухненски бокс може да бъде удобен. Компетентната организация на пространството, която съчетава стил и функционалност, е важна във всяка стая, но най-вече за малка кухня. Ето защо е важно да се възползвате максимално от всеки ъгъл на стаята. 

 

Разновидности на обзавеждането

 

В случай, че човек иска сам да оборудва кухнята, първоначално е необходимо да разберете какви мебели ще са необходими в малък кухненски бокс. Също така си струва предварително да се определи минималното оборудване, което трябва да се инсталира. 

Основата на такава стая са кухненски шкафове. Именно в тях се съхраняват всички съдове и кухненски прибори. Можете да закупите както готови комплекти, така и шкафове по отделно. Можете да избирате сред монтирани, висящи или подови модели. Изборът зависи от това каква кухня трябва да оборудвате. Така че, ако стаята заема не повече от 5-6 квадратни метра, ъгловата кухня е идеална за нея, която включва няколко стенни шкафове и няколко подови.

Отделно си струва да се спомене техниката. Тази категория трябва да включва артикули като съдомиялна машина, фризер или хладилник, микровълнова или печка. Ако кухнята е малка, тогава е по-добре да изберете вградени уреди, тъй като заема по-малко място.

Работна зона

 

Тук се намира основната част от кухнята. Шкафовете съдържат всичко необходимо за процеса на готвене. За подреждането на работната зона много хора избират шкафове-моливи. В допълнение към тях можете да добавите към работното пространство всякакви рафтове. Те са компактни и удобни. Тук са поставени и домакинските уреди, които се използват най-често.

В случай, че площта на стаята не ви позволява да се разпростирате твърде много, можете да закупите кухненски комплект до тавана. Разбира се, ще бъде неудобно да стигнете до най-горните шкафове, но е напълно възможно да съхранявате съдове, които се използват изключително рядко, или хранителни запаси там. В допълнение, такива корпусни мебели визуално ще увеличат площта на стаята. Също така, за да спестят място, много хора използват отворени рафтове. Но това не е правилното решение, защото в този случай съдържанието им може да се покрие с прах. Освен това можете да използвате шкафове с повдигащи механизми, изтеглящи се кошници или контейнери. 

 

Цветов спектър

 

Също толкова важен момент, на който трябва да обърнете внимание, е цветът на мебелите. Важно е всичко да съвпада с цвета на стените, пода и завесите, които служат като фон. Друг важен момент – всички детайли трябва да се комбинират помежду си. Най-универсалният цвят е белият. Но в същото време много домакини го избягват, защото се притесняват за чистотата на твърде леките покрития, които ще трябва да се мият често. За да не се замърсяват, всички леки детайли трябва да бъдат направени от материал, който отблъсква мръсотията и се почиства лесно.

Мебелите в пастелни цветове винаги изглеждат добре на бял фон. Но ярките цветове трябва да се използват по-внимателно. Ще бъдат достатъчни малки детайли, за да се съсредоточите върху определени зони и просто да разредите монофонична стая. Също така трябва да знаете, че в малките кухни не трябва да използвате повече от 2 основни цвята. В противен случай пространството ще бъде претрупано и няма да бъде много приятно да прекарвате време в него.