Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Подови покрития в интериора

Подови покрития в интериора

24-04-2023

Подовата настилка е съществена част от всеки дизайн. Благодарение на този елемент можете не само да получите приятна визия на стаята, но и допълнително да запълните пространството с атмосфера на уют и комфорт. Към днешна дата подовите настилки са представени в шикозен асортимент, изработени са от различни материали, а големият избор от модели и цветове ви позволява да комбинирате продукти с други интериорни елементи и да създадете необичаен стил.

 

Какво трябва да знаете за подовата настилка

 

Подовете изпълняват много функции – предпазват жилищата от студен въздух, влага и шум, а също така придават на помещенията естетичен вид. В същото време те се различават един от друг по индивидуални характеристики. Напоследък много популярни в дизайна са подовете от паркет, ламинат, стъкло, плочки, гранитогрес. 

Външният вид на настилката носи определена стилова насока, благодарение на която стаята придобива специфичен вид. Следователно, той трябва напълно да съответства на интериорния дизайн и обзавеждането в стаята, хармонично да допълва декорацията на тавана, стените, мебелите и други елементи на декора. Струва си да се отбележи, че е невъзможно да се избере едно „уникално“ покритие за всички стаи в къщата, тъй като за всяка стая, в зависимост от нейното предназначение, се използва определен тип продукт. 

Кухните и баните често са изложени на влага и температурни изменения, така че естествените дървени подове не се препоръчват в такива помещения. За коридора е желателно да закупите покрития, които могат да издържат на механични натоварвания и мръсотия, а красивите продукти, изработени от естествени материали, са идеални за хола и спалнята.

Какво подово покритие да изберете за интериора на вашия дом

 

Когато избирате под за вашия дом, е важно да вземете предвид основните характеристики на материала, от който е направен.

  • балатум – обикновено се закупува за декорация на помещения с висока влажност. Положителните свойства на този продукт са добра водоустойчивост, достъпна цена, лекота на почистване, отлична звукоизолация и експлоатационен живот до 50 години;

  • PVC – имат мека релефна текстура и служат надеждно до 30 години. Покритието се произвежда под формата на плочка, която е предназначена за високи механични натоварвания. Плочката не се страхува от влага, лесна е за транспортиране и монтаж, има повишена звукоизолация и топлоизолация;

  • ламинат – този материал се появи наскоро, но вече успя успешно да се утвърди като оригинално покритие, което имитира естествено дърво, устойчиво на външни влияния и е издръжливо при работа. Ламинираният паркет е естествен, пожароустойчив, лесен за монтаж, изисква малко поддръжка, издържа над 10 години. Но ламинатът "не обича" водата и високите механични натоварвания. Освен това ламинатът трябва да бъде положен върху плоска основа;

  • керамични плочки – това подово покритие е представено в огромен асортимент, поради което може да използва в много стаи на къщата. Този декоративен елемент е много издръжлив и практичен, позволява ви да създавате необичайни композиции в дизайна, а също така може визуално да разшири пространството в стаята;

  • паркет – материалът ви позволява да създадете необичайно усещане за домашна топлина и комфорт в стаята. Такова покритие е надеждно при употреба, издръжливо, екологично чисто и има отличен естетичен външен вид.