Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Покани лятото у дома: 5 идеи за тропически стил

Покани лятото у дома: 5 идеи за тропически стил

15-05-2023

Тропическият стил в интериора е актуалната тенденция от последните години. Това се потвърждава от изобилието на екзотични щампи на щандовете на магазините и голямото разнообразие, което те предлагат. В основата на тропическия стил са разпознаваеми палмови листа, екзотични птици (папагали, фламинго), плодове и цветя. Цветовата схема е разнообразие от нюанси на зелено – изненадващо гъвкав и позитивен цвят, който освен това има успокояващ ефект и неутрализира ефектите от психо-емоционалния стрес, което е много важно в нашето забързано ежедневие.

Топ 5 идеи за тропически стил

Нека видим как можете да трансформирате вашето пространство или да добавите тропически нотки към него.

1. Фототапети

Най-оригиналният начин да вдъхнете живот на позната среда е да украсите стена или част от нея с тапети с тропически принт. Нашите продукти се произвеждат на модерно оборудване и отговарят на всички изисквания за пожарна и екологична безопасност. А това означава, че можете да украсите абсолютно всяка стая с тропически тапет, включително стаята на вашето бебе.

2. Плочки / мозайка

Монтирайте панел от плочки или мозайка с флорални шарки или сочни листа в банята или на кухненската престилка и оставете тропическия стил да стане част от сутрешния ви ритуал, зареждайки ви с енергия за целия ден. Плочката е устойчива на ежедневен контакт с вода и препарати. При изработката на стъклени мозайки изображението се нанася от вътрешната страна на изделието, което гарантира стабилност и дълготрайност на продукта. Производствените технологии позволяват и нанасяне на изображение върху повърхността на плочката по технологията на печат, последвано от нанасяне на защитен лак. Такива продукти не понасят директен контакт с вода и абразиви, но имат по-достъпна цена и са чудесни за декориране на всекидневни и всякакви други помещения.

3. Избор на цветове

Цветовата схема на тропическия стил е много разнообразна, но в същото време ограничена. Можете да използвате всякакви цветове и техните нюанси. Но само тези, които наистина се намират в природата, или по-скоро в истинските тропици. Най-подходящ – жълто и всичките му нюанси; всеки нюанс на зелено; кафяво; портокал; розово; синьо; дървесни нюанси; като основа – бяло и неговите нюанси. 

Когато става въпрос за избор на цвят за стени, подове или тавани, по-добре е да изберете светли, приглушени тонове. На такъв фон по-ярките цветове ще изглеждат особено сочни, но самата атмосфера ще остане спокойна. За завършване на контрастна стена или избор на цвят за мебелна тапицерия, могат да се използват по-ярки тонове. 

4. Декоративни материали

Предпочитание трябва да се даде на естествените материали. За облицовка на стени най-често се избират най-простите материали – често това са обичайните тапети от бяло, кремаво, пясъчно или бледо жълто. В този случай повърхността им трябва да е гладка. В идеалния случай тапетът ще бъде обикновен. Не използвайте ивици, геометрични шарки или много дребен флорален принт. Ако такова покритие ви изглежда скучно, е допустимо да използвате тапети с характерни шарки – големи палмови листа, бананови листа, големи цветя, екзотични птици, бамбукови стъбла. 

5. Избор на мебели

Когато създавате интериор в тропически стил, трябва да се обърне специално внимание на мебелите. Те трябва да отговарят на няколко основни изисквания. Първо да са максимално удобни и комфортни. Това важи както за най-обикновен стол или кресло, така и за по-големи елементи. При един поглед на такива мебели трябва да имате неустоимо желание да седнете или легнете. И като направите това, трябва да получите истинско удоволствие, защото тропическият стил е преди всичко атмосферата на вечно лято и релаксация. Второ, мебелите трябва да са дървени. Това могат да бъдат елементи в класически стил от естествено дърво. По-достъпни са продуктите от фурнирован MDF. Насърчава се използването на леки и уютни плетени мебели от истинска ракита или ратан. Тапицерията на мебелите трябва да е от плат, а шарката върху нея трябва да съответства на общата тема на стаята.