Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Съвети от Мебели Дискрет за креативна детска стая

Съвети от Мебели Дискрет за креативна детска стая

09-11-2022

Детството е прекрасно време – щастливо и безгрижно. Когато детето се роди, то прекарва почти цялото си време с родителите си, споделяйки жизненото си пространство с тях. Но колкото и да е добре с родителите, идва момент, когато растящата личност просто се нуждае от собствена стая, където може да спи, да играе и да се развива. Детската стая е уникално място, където на малка площ са разположени зона за активност и спорт, зона за сън и релакс и зона за обучение. 
Не всеки родител ще може веднага да определи правилно какво и къде трябва да бъде, а някои детайли, като осветление и интериор, най-често се правят „по ваш вкус“. Детското пространство е много по-богато на цветове и детайли от пространството за възрастни, изисква по-сериозен подход при избора на довършителни материали и мебели. Затова Мебели Дискрет са ви подготвили няколко съвета, с чиято помощ ще можете да превърнете и най-скучната стая в приказен свят за детето.

 

Как правилно да изберем обзавеждането?

 

За да може детето да расте самостоятелно, да изучава света около себе си и да остане в безопасност, е необходимо предварително да обмислите няколко важни точки в интериора:

  • използвайте екологично чисти материали в декорацията, като коркови подове. Първо, не е хлъзгав, и второ, това е екологично чист продукт;

  • инсталирайте контакти със защита срещу проникване;

  • проектирайте мебели без остри ъгли, така че детето да не се нарани случайно;

  • помислете за използването на висококачествено ламинирано ПДЧ с минимални емисии на формалдехид в мебелите;

  • използвайте висококачествени безопасни фитинги в гардероби, в различни механизми за повдигане и люлеене;

  • уверете се, че детските мебели използват дебелина на ръба най-малко 0,8 или 2 mm.

Мебели Дискрет препоръчват мебелите да са вградени – по този начин гардеробът, рафтовете и масите са прикрепени към стените, за разлика от корпусните мебели.

 

Зона за творчество – как правилно да развием креативността на детето?

 

Зонирането на пространството на детската стая е най-уместно, тъй като в интериора на детските стаи трябва да се вземат предвид няколко важни зони за различни видове дейности, съветват специалисти от Мебели Дискрет:

  • зона за спане;

  • учебна област;

  • зона за игра и творчество;

  • складова площ.

Необходимо е предварително да се обмисли хармонична стилистична комбинация от всички тези зони, така че интериорът да не изглежда фрагментиран и детската стая да е не само удобна, но и уютна.
За да се развива едно дете правилно, от голямо значение е зоната за творчество. Това е място, където детето с помощта на креативни игри, задачи или други дейности, ще развива уменията си и логическото мислене. Можете да поставите дневен или седмичен график в стаята, да използвате дъска за плочи и също така да боядисате цяла стена с магнитна боя за плочи. Върху нея можете да оставите магнити, бележки, пожелания и снимки със значими събития от живота на детето. 

 

Постиженията на детето – как правилно да ги позиционираме?

 

Стимулът и мотивацията на детето са изключително важни за доброто развитие. Затова не трябва да омаловажавате постиженията, които детето е постигнало. Можете да използвате празна стена в стаята, на която да позиционирате различни рисунки, награди или проекти, върху които детето е работило. По този начин то ще се старае да подобри уменията си и допълни своята колекция от награди.