Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Съвети за почистване на белите мебели

Съвети за почистване на белите мебели

03-04-2023

Белите мебели са мечтата на много от нас. Те карат апартамента да блести и създават различни интересни композиции, които могат да се съчетават със стилове и аксесоари. Въпреки това, когато купуваме бяла маса, бюро или комплект мебели, често възниква проблемът с правилната грижа. Преди да започнете да почиствате бели мебели, трябва да прецените от какъв материал са направени и да изберете правилните уреди и почистващите препарати. 

 

Как да започнете почистването на бели мебели?

 

Преди да започнете да почиствате бели мебел, било то маса, витрина, диван или стол, просто отстранете праха. Най-доброто решение за това е памучна кърпа или акрилна четка, която няма да нарани структурата на мебелите, като същевременно ще ви позволи лесно да се отървете от горния слой прах и мръсотия. И най-важното – чистете винаги отгоре надолу, а не обратното, за да пада прахта на пода, а не върху вече измитите части на мебелите.

Когато първият етап приключи, трябва да обърнете внимание на това как правилно да почистите белите мебели и какви продукти или препарати трябва да избягвате, за да не повредите структурата. В повечето случаи микрофибърна кърпа и почистващ препарат за мебели са идеални. Не използвайте вода, оцет или почистващи препарати за стъкло за почистване на MDF мебели и фурнир, тъй като това може да доведе до подуване на покритието и до разслояване на плоскостта и фурнира.

 

Как да почистите бели лакирани мебели?

 

Много е просто. Не забравяйте, че лакът не понася груби гъби или парцали и не трябва да използвате само вода, оцет или сода, защото те ще нарушат деликатната повърхност. За да се грижите за лакираните мебели, използвайте специални аерозолни препарати, благодарение на които ще запазите външния им вид в продължение на много години. Специална група тук са белите кухненски мебели, за които използваме почистващи препарати, които не само ще придадат блясък, но и ще премахнат слоя мазнина, който се натрупва всеки ден. Използването на обикновена сапунена вода може да опетни фасадите.

Също така си струва да знаете как да почиствате бели мебели, ако често са изложени на мръсотия, ако имаме малки творци или животни у дома. В най-трудните случаи могат да се използват препарати за почистване на бели мебели, но винаги в съответствие с инструкциите и предназначението. Най-важното правило при премахване на тежки петна или драскотини от бели мебели е първо да опитате най-малко вредните и щадящи мерки, а когато те не работят, да потърсите драстични решения.

Най-честите проблеми свързани с почистването на бели мебели

 

След като знаете как да почистите белите мебели, трябва да имате предвид няколко важни неща. Първо, бялото има тенденция да пожълтява, което е особено забележимо при кухненските мебели. За да не се случи това, си струва да почистваме старателно мебелите на всеки два до три месеца, за да запазим безупречния им цвят.

Мръсотията върху меката бяла мебел е голям проблем. Тук нека помним, че почистването на място може да не е достатъчно и следите ще останат. Така че, ако започнете да перете тапицерията, направете го разумно и се уверете, че тъканта е напълно суха, преди да използвате мебелите.