Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Съвременни тенденции в банята: интериорен дизайн на баня през 2023 година

Съвременни тенденции в банята: интериорен дизайн на баня през 2023 година

18-04-2023

 

Винаги има специални изисквания към интериора на банята – тя трябва да бъде практична, удобна, безопасна и за предпочитане стилна в същото време. Вярвате или не, баните прегръщат новите тенденции все по-бързо с всеки сезон. Нищо чудно, че толкова бързо са преминали от строго функционално пространство към интериор, в който можете да играете с вашия вкус и стил. От Мебели Дискрет разкриваме кои са водещите тенденции и на какво да заложите във вашата баня през 2023 година.

 

Модерни цветове и геометрични шарки 

 

Какъв цвят за баня е на мода в момента? През 2023 г. пастелните нюанси са в тенденция. Белият цвят, характерен за скандинавския стил, излиза от мода в най-чистата си форма, той се заменя от сив, кремав, светло розов и други светли нюанси. Добавете розови нюанси към сиви и бели цветове. Тази тенденция е на ръба на смесването на минималистичен скандинавски стил и луксозен максималистичен прованс. Тази година не залагайте на бели плочки. За да завършите дизайнерската картина, изберете квадратни плочки с ярки покрития в естествен цвят на селадон и глина. Геометричните шарки под формата на решетка се изкачват все по-бързо към върха. Поставете ярки плочки на една стена и покрийте другите стени с текстурирана мазилка или боя, придържайки се към стила на таванското помещение. 

Екологичност и естественост

 

Използвайте естествени материали в дизайна на банята (дърво, камък, състарен метал). Изберете палитра от земни цветове от бяло и сиво до градински зелено, което е модерно през 2023 г. Поставете стар скрин в ъгъла на голяма баня и завършете стените в еко стил с мазилка или боя. Покрийте пода с шлайфан камък или дърво, импрегнирано с бариера срещу влага. Добавете лаконичен декор и осветление в минималистичен стил. За да завършите изискания декор, монтирайте мивки от камък или мраморен плот с орехово дърво. 

 

Ярки акценти и елегантност 

 

През 2023 г. тенденцията в дизайна на банята са нестандартни акценти, които ще подхождат както на компактни, така и на просторни бани. В малка баня инсталирайте цветна мивка, като акцентирате върху този важен детайл от помещението. Така ще отклоните вниманието от малко пространство. Изберете мивка от практична керамика, тъй като естествените материали имат приглушени тонове. За контраст боядисайте стените в модерни розови тонове. В просторна стая използвайте нестандартна дограма в наситени дълбоки цветове и красиви аксесоари. Поставете локално осветление над мивката и в ъглите на стаята, за да подчертаете акцентите. Добавете графичен щрих към стаята с матови черни аксесоари и нелакирани месингови фитинги. 

 

Минимализъм и разширено пространство 

 

Какъв дизайн е подходящ за малка баня? Компактната баня изисква минимализъм. Вземете компактен водопровод – висящи мивки, тоалетни, малки кранове. Използвайте прости геометрични форми за врати, прегради, стени, тавани, огледала и други тела. Ваната често се заменя с душ. На мода е душ кабина под формата на просторно мокро помещение за душ със стъклена преграда. За да съхранявате малки аксесоари за баня, използвайте ниши и вградени шкафове. Вградените водопроводни инсталации спестяват място. Заложете на светещи огледални врати вместо огледала.