Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Тапицирана спалня – удачен вариант ли е?

Тапицирана спалня – удачен вариант ли е?

11-11-2022

Леглото е основният елемент от интериора на спалнята. Любителите на лукса предпочитат необичайни дизайнерски решения, които включват тапицирани спални. Те перфектно украсяват зоната за спане, пресъздават атмосферата на сигурност и са по-удобни от моделите с гръб от ковано желязо или дърво. Ето защо не е изненадващо, че подобни мебели са модна тенденция вече няколко години. Обикновено таблата е изработена от същия материал като рамката – ПДЧ, МДФ, масив или метал. Тук обаче тя е облечена в тапицерия, в допълнение с мек пълнеж, което предотвратява наранявания.

 

Какви са предимствата на тапицираната спалня?

 

Една от важните конструктивни части на леглото е облегалката. Обръщаме внимание на мекия панел, оформящ главата на леглото, оценявайки качеството на мебелите и външния им вид. В допълнение, таблата изпълнява и практична функция – повишава шумоизолацията, създава пространство за релаксация. Днес производителите предлагат богат избор от тапицирани легла за всеки вкус и бюджет.
Тапицираните легла са много популярни в наши дни. Рамката на тези мебели обикновено е изработена от ПДЧ и вече е тапицирана отвън с плат или еко кожа (в някои случаи естествена кожа). Мнозина предпочитат такива модели заради меката табла, на която е приятно да се облегнете, например, в уютна атмосфера, за да четете книга вечер. Сред предимствата са:

  • приятно усещане при допир. Тапицерията не предизвиква остри усещания при контакт (както при метал например);

  • малък риск от нараняване при удар. Заоблените ъгли, липсата на изпъкнали ръбове и меката тапицерия по целия периметър на леглото ще бъдат надеждна защита срещу нараняване при удар в леглото;

  • трудно се поврежда механично. При удар дори с метален предмет не остават следи;

  • големият брой цветове и разновидности на тъкани ви позволяват да реализирате всяка интериорна идея. Легло с мека тапицерия може да се използва в почти всеки интериор от класически до хай-тек.

 

Какви са недостатъците на тапицираната спалня?

 

Освен редица предимства, тапицираните спални имат и някои недостатъци, съветват от Мебели Дискрет:

  • прах – меките табли са истински събирач на прах. Много зависи от конкретния материал, но ако не сте свикнали да бършете дървени гърбове по принцип, тогава с тапицирани табла ще трябва да правите това всяка седмица;
  • издръжливост – платът просто се износва с времето. Кожата, изкуствената кожа и еко кожата не обичат високи температури, например от радиатор. Всички меки гърбове се страхуват от слънчева светлина и изгарят под нейното влияние;
  • зацапване – кожата и изкуствената кожа могат дори да оставят петна по спалното бельо. Не можете да ги запечатате, както и да прилагате химия. В резултат на това определено ще се появят петна и това е само въпрос на време.