Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Тенденции при обзавеждането на офис

Тенденции при обзавеждането на офис

14-12-2022

Добре изграденият офис дизайн не само решава проблема с ергономичното разположение на служителите, но и изпълнява редица други също толкова важни функции. Запознава клиенти или потенциални купувачи с концепцията на цялото предприятие, повишава производителността на служителите и има положителен ефект върху тяхното физическо, психическо и емоционално здраве.

 

Изисквания към офис обзавеждането

 

На какво място и за кого се монтират мебелите – на първо място трябва да отговарят на изискванията за качество, екологичност и функционалност. И тъй като офис мебелите са част от цялостния интериор, който създава имиджа на фирмата, не трябва да забравяме и добрия външен вид.
От основните изисквания към офис мебелите се разграничават следните:

  • Висококачествени и издръжливи материали – срокът на експлоатация и външният вид на офис мебелите пряко зависят от качеството на използваните материали. Най-популярните от тях са ПДЧ и МДФ. Продуктите от ПДЧ представляват до 70% от общото производство на офис мебели, тъй като те са на ниска цена и се вписват идеално в почти всеки дизайн и са подходящи за помещения с голям брой работни места. За маси и офиси на мениджъри по-често се използват мебели от MDF – по-издръжлив, естетичен и влагоустойчив материал с разнообразни покрития - от PVC до естествен фурнир. Директорските кабинети са оборудвани с мебели от естествено дърво, които имат изискан дизайн и скъп обков, а диваните и фотьойлите са тапицирани с дамаска или естествена кожа.

  • Безопасност и екологичност – мебелите трябва да имат противопожарни свойства, а покритието им не трябва да е токсично и да предизвиква алергични реакции. Важно е да се избягват бои, съдържащи олово и формалдехид, които са вредни за човешкото здраве. Желателно е да има допълнителна облицовка от PVC ръбове на плотовете – това ще предпази основната конструкция от неблагоприятни фактори, например разслояване поради влага. Един от най-важните критерии за качество е ергономичността – адаптирането на мебелите към физиологичните параметри на човека. Идеалната височина на масата е 70-75 см, но за повече комфорт погледнете масите с регулируема височина: те са удобни за персонализиране за вас, както и за работа в изправено положение.

  • Функционалност – модулни и трансформиращи мебели, мебели с акустични характеристики, " умни маси ", вградени шкафове с рафтове – всичко това вече е неразделна част от офиса. Позволява ви да създадете свой собствен уникален интериор, комбинирайки предмети по свой собствен начин и разделяйки дори малка стая на зони, в които служителите ще бъдат възможно най-продуктивни.

  • Дизайн – дизайнът на офис мебелите е също толкова важен, колкото и дизайнът на целия офис. С помощта на правилния цвят или компетентна комбинация от няколко нюанса можете да постигнете необходимата атмосфера и настроение. Тъмните и сдържани цветове придават на интериора строгост и сбитост, светлите нюанси се свързват с лекота, а също така визуално увеличават пространството. 

Цветове за модерен офис дизайн

Цветовата схема в дизайна на модерен офис играе една от ключовите роли. Изборът на нюанс зависи от много фактори. На първо място, това е визуалното възприятие на човек и пасивното психологическо въздействие, на което ще бъдат изложени служителите. В допълнение към характеристиките, свързани с човешкото възприятие, изборът на цвят за модерен офис се влияе от редица фактори с различно значение – площ на стаята, посоката на изхода на прозорците и техните размери, качество на осветлението (изкуствено, естествено). Освен това няколко други условия оказват влияние върху избора на цвят за дизайна на модерен офис:

  • интериорен стил;

  • индивидуални предпочитания на служители;

  • стил на обзавеждане;

  • вид дейност на фирмата;

  • психологическо влияние върху човек.

Практиката потвърждава, че психологическото състояние оказва значително влияние върху човешката работоспособност, способността и желанието за концентрация при изпълнение на служебни задачи. Взето заедно, всичко това се отразява в ефективността и производителността на компанията.