Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
ТОП съвети за обзавеждане на кухня с трапезария и хол

ТОП съвети за обзавеждане на кухня с трапезария и хол

02-11-2022

В модерния интериор все по-често се използва комбинацията на кухня с трапезария и хол. Такава организация на пространството има високи естетически и функционални свойства. От Мебели Дискрет сме подготвили няколко съвета, които ще ви помогнат да направите това пространство стилно и функционално.

 

Какви мебели да изберете за хол и кухня в едно?

 

При избора на обзавеждане на кухня с трапезария и хол, можете да се ръководите от следните съвети:

  • желателно е масата да е предназначена за поне 8 души и да може да се трансформира. Ако в стаята няма много място, тогава за предпочитане е квадратен или правоъгълен плот, тъй като те са по-компактни;
  • идеалното място на масата е до прозореца или в центъра на стаята. Важно условие е около масата да има достатъчно място за сервиране и удобно движение на хората;
  • ако има много място, тогава столовете могат да бъдат масивни и с подлакътници, допустими са дори фотьойли и полу-столове, банкети и тахти;
  • ако площта е ограничена, трябва да изберете леки столове, за предпочитане без подлакътници или сгъваеми;
  • бюфет, конзола или висящи стъклени шкафове ще се впишат чудесно в дизайна на трапезарията. В тях можете да съхранявате съдове, прибори за хранене, текстил и др.

Когато избирате обзавеждане на хол, трябва внимателно да разгледате различните модели мебели, както и техните размери и големината на помещението.

 

Какви цветове е хубаво да бъдат съчетани?

 

За да можете визуално да разширите обединените помещения е хубаво да изберете по-светли цветове. Цветното зониране е изключително подходящо за маркиране на границите в малка стая. Например, стените, подът или таванът в кухнята могат да бъдат завършени в неутрални и успокояващи цветове, а холът и трапезарията могат да бъдат декорирани в богати и ярки нюанси. В допълнение можете да да заложите на пастелни цветове за обзавеждане на хола, а за обзавеждането на кухнята да използвате цветни мебели, които да бъдат в контраст с интериора и стените.

 

Нужно ли е да отделим кухнята от хола и как най-правилно да го направим?

 

Преградите са често срещан вид визуално ограничаване на пространството. Те не само идеално допълват дизайна, но и решават проблема с изолацията. Като елемент за зониране на кухня и хол се използват дървени, метални, стъклени или гипсокартонени конструкции. Декорът може да бъде допълнен и от сгъваеми или плъзгащи се паравани в цветен или неутрален дизайн. Най-удобният начин е да разделите стаята с мебелни елементи като бар плот, островен модул, маса за хранене, стелаж, шкафче или диван.