Мебелна фабрика Дискрет - производство на ъглови дивани, спални комплекти, корпусна мебел
Хюга (Hygge) като стил в интериорния дизайн

Хюга (Hygge) като стил в интериорния дизайн

02-05-2023

Хюга е концепция, която означава създаване на комфортно пространство, което насърчава спокойствието и комфорта. Това могат да бъдат както определени интериорни детайли, така и просто любим предмет. Хюга стилът в интериорния дизайн е много популярен днес. Той ви позволява да направите пространството уникално и стилно.

 

Особености на Хюга в интериорния дизайн

 

Отличителна черта на стила Хюга е, че при създаването му трябва да се обръща внимание не на предметите и материалите, а на атмосферата и произтичащите от нея усещания. Това може да е миризмата на дом, мир и увереност в бъдещето. С други думи, човек в такава стая се чувства спокоен и защитен, така че може да се отпусне след тежък работен ден и да се зареди със сила. Обърнете внимание на основните характеристики на стила Хюга:

  • вкус и мирис – стаите трябва да миришат вкусно и приятно и тази миризма ще успокоява хората. Ако обичате чай, тогава можете да закачите листата му, които ще наситят цялата къща с тях;

  • звук – основната задача е да се създаде истински комфорт и топлина. Идеалното решение би било да инсталирате камина, в която пукането на дърва за огрев ще ви помогне да се отпуснете и да се насладите на звука. Дори обикновените звуци от природата могат да окажат значително въздействие върху човешкия ум и да го направят щастлив;

  • докосвания, които дават уникално изживяване. Керамични сувенири и атрибути, дървена маса и мек диван – всичко това може да даде истински комфорт;

  • свещи – тези декоративни елементи осигуряват наличието на минимално количество изкуствена светлина.

Какви материали са характерни за стила Хюга

 

В процеса на създаване на такова пространство е важно да се обърне внимание на избора на материали. Повечето интериори обикновено са оборудвани с естествени материали. Това могат да бъдат дървени подове, врати или мебели. В допълнение, на закрито можете да използвате плетени столове, както и други аксесоари, които ще добавят подходящата атмосфера към апартамента и ще ви позволят да създадете истински Хюга стил. Разбира се, струва си да закупите материали и текстури, които ще се харесат на всички жители на къщата.

 

Избор на декоративни елементи, мебели и текстил

 

Изборът на мебели играе ключова роля в процеса на създаване на всеки интериор. Сред основните изисквания заслужава да се отбележи функционалността, както и практичността и привлекателният външен вид. Най-добре е да изберете ръчно изработени мебели, които се отличават със собствен уникален чар и стил. Най-популярните материали за тапицерия са велур, кожа и лен. Стилът Хюга включва използването на най-обикновени мебели, които не се отличават с претенциозност и лукс. Това може да бъде дървена маса, нисък диван или дълга стойка за телевизор.

Текстилът е друг стълб, на който се крепи този интериорен стил. Почти всеки интериор в стил Хюга предполага наличието на чорапи, одеяла и различни плетени елементи. Едно от основните изисквания към използвания текстил е неговата естественост и приятната текстура. Освен това не трябва да избирате твърде ярки цветове, тъй като те пречат на основните принципи на стила.